Loondoorbetaling bij een operatie

22 september 2023

Moet de werkgever het loon doorbetalen tijdens een operatie? Dat is een hele lastige vraag waar niet één kort antwoord op te geven is. Ten eerste omdat je niet mag vragen of de medewerker een operatie ondergaat. Dus misschien weet je helemaal niet dat een medewerker een operatie gepland heeft. Daarnaast zijn de regels heel ingewikkeld. Tot slot beoordeelt de bedrijfsarts of de medewerker ziek is en beantwoordt hij allerlei vragen rondom de ziekte.

Regels loondoorbetaling

De regel is dat de werkgever het loon moet doorbetalen als een werknemer door ziekte niet komt werken. Dat de werknemer bij een operatie vanwege ziekte niet kan werken is duidelijk. In principe moet de werkgever dus het loon doorbetalen. Er zijn een paar uitzonderingen waardoor je tijdens ziekte het loon tóch niet hoeft te betalen. Eén van die uitzonderingen is ziekte na een niet-medisch noodzakelijke cosmetische ingreep. Dan heeft de werknemer in principe geen recht loon.

Dit kan je als werkgever niet zelf beoordelen, vraag om advies!

Je kan als werkgever niet zelf beoordelen of een operatie cosmetisch is en of een operatie medisch noodzakelijk is. Laat dit door een bedrijfsarts beoordelen. Daarnaast is dit een gevoelig en ingewikkeld onderwerp waar van alles kan meespelen. Neem daarom altijd contact op met onze juridisch adviseurs om te beoordelen of je het loon wel of niet hoeft door te betalen.

 

Heb je nog vragen? Lees meer op onze pagina over loondoorbetaling bij operaties of neem contact op met de NBOV.

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat