Loondoorbetaling bij preventief thuisblijven

24 september 2020

Medewerkers die wachten op de uitslag van een coronatest, of contact zijn van iemand die positief is getest, moeten thuisblijven. Hun werkgever moet in deze gevallen het loon doorbetalen. De NBOV vindt dat werkgevers niet volledig voor de kosten hiervan mogen opdraaien. 

De NBOV krijgt steeds vaker vragen van ondernemers in de bakkerijbranche over loondoorbetaling als hun medewerkers preventief thuis moeten blijven. De ondernemers moeten het loon volledig doorbetalen, terwijl de medewerker meestal niet ziek is, maar thuiszit omdat dit een overheidsmaatregel is. Ondernemers zijn daarvoor niet verzekerd.

Steeds meer ondernemers hebben daarnaast moeite om de personeelsplanning rond te krijgen, doordat medewerkers preventief thuisblijven. Hier en daar leidt dit zelfs tot tijdelijke sluiting van een filiaal. 

Compenseren

Samen met MKB-Nederland lobbyen we daarom hard om ervoor te zorgen dat medewerkers sneller de uitslag van een test krijgen, bijvoorbeeld door het invoeren van sneltesten of door het cruciale beroep van ambachtelijke bakker voorrang te geven bij het testen.

Daarnaast vinden we dat werkgevers gecompenseerd moeten worden voor de kosten die zij hebben door het preventief thuisblijven, bijvoorbeeld uit een speciaal fonds. MKB-Nederland heeft een voorstel daarvoor ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking