Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

Maak het verschil!

20 juni 2019

“If you can't beat them, join them.” Een goede Nederlandse vertaling kan ik er zo gauw niet voor bedenken, maar de strekking is wel duidelijk: als iemand te sterk voor je is, ga er dan niet tegenin, maar maak slim gebruik van andermans kracht. 

Dat geldt ook voor ambachtelijk bakkend Nederland. Sinds de jaren zestig is de verhouding tussen de marktaandelen van ambacht en industrie gewijzigd ten gunste van de industrie. Het overgrote deel van de brood- en banketproductie in Nederland wordt inmiddels geleverd door de industrie. 

Ambachtelijk staat voor ‘handwerk’ en industrie voor ‘productie op zeer grote schaal’. Als je op grotere schaal produceert, kun je ook een groter kostenvoordeel boeken. Een ambachtelijke bakker kan daar met handwerk niet ‘tegenop bakken’. 

Doe het anders en maak zo het verschil.

Hoe kun je dan in dit opzicht slim inspelen op dat wat een ander zo krachtig maakt? Doe wat elke ondernemer doet: doe het anders en maak zo het verschil. Vanuit economisch perspectief moet je als ondernemer keuzes maken: óf samenwerken, óf schaalvergroting, óf specialiseren. Een kleine ondernemer moet het niet hebben van prijs en volume, maar van aandacht, liefde, kwaliteit, service, specialiteiten en bijzondere producten en diensten, of van samenwerking met anderen die je sterker maken. 

Ik zou haast zeggen: dat is precies de kracht van het ambacht. Iets om trots op te zijn en om bekendheid aan te geven. En dat brengt me bij het Nationaal Schoolontbijt – een uitstekende mogelijkheid om uw producten onder de aandacht van schoolkinderen, hun ouders en leerkrachten te brengen, de (potentiële) klanten bij u in de buurt! De inschrijving voor dit jaar is weer geopend.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan