Meer dan 25% eigenaar in vof of bv?

21 september 2020

Is uw bedrijf bijvoorbeeld een vof of bv? Dan krijgt u binnenkort te maken met het UBO-register. Een UBO is een persoon die meer dan 25% van het economisch belang in een organisatie heeft. Bedrijven moeten de komende tijd de UBO’s in hun organisatie inschrijven in het UBO-register. Eenmanszaken hebben geen opgaveplicht.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. Dit zijn de personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over een organisatie. Bijvoorbeeld personen die meer dan 25% van de aandelen hebben in een bv, of personen die meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap. 


Wat is het UBO-register?

Elk EU-land moet een UBO-register bijhouden, onder andere om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Het UBO-register maakt transparanter wie het voor het zeggen heeft bij organisaties die in Nederland zijn opgericht.


UBO’s inschrijven
  • De Kamer van Koophandel (KVK) stuurt een brief aan alle organisaties in het Handelsregister die hun UBO’s moeten inschrijven.
  • Dit kan tot 27 maart 2022 en er zijn geen kosten aan verbonden. 
  • U hoeft niet te wachten op de brief. Vanaf 27 september kunt u UBO's inschrijven via de KVK-website
Meer informatie

Op de pagina De belangrijkste vragen over het UBO-register van de KVK leest u meer over het UBO-register, bijvoorbeeld welke organisaties hun UBO’s moeten inschrijven. 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat