Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

Mondkapjes … en duizend andere vragen

24 november 2020

De impact van de coronacrisis is inmiddels duidelijk: gezondheid, economie en welzijn zijn continu in het geding. Zieken in de omgeving, stress in de gezondheidszorg, economische gevolgen voor bedrijven, bedrijfstakken en medewerkers. En natuurlijk de dagelijkse gevolgen voor ons allemaal: beperkingen, nieuwe regels, wel of niet naar school of restaurant …

Dan is er ook de nieuwe wet die 1 december moet ingaan. Je zou zeggen dat het eenvoudig is: er is een mondkapjesplicht voor openbare ruimten, die geldt bovenop de al bestaande basisregels (1,5 meter afstand, hygiëne, et cetera), en elke ‘burger vanaf 13 jaar’ moet zich daaraan houden.

Maar dan komen de vragen, en die zijn helaas voor een deel nog onbeantwoord. Om u een idee te geven: welke mondkapjes mogen? Wanneer en waar moeten medewerkers die dragen? En wie handhaaft er eigenlijk als klanten in uw winkel geen mondkapje dragen?


De NBOV is voortdurend bezig antwoorden te vinden op deze praktische vragen, zodat u als ondernemer duidelijkheid krijgt.


Wat we nu weten:

  • Is een winkel een openbare ruimte? Ja. Maar uw afgesloten bakkerij niet.
  • Moet een medewerker een mondkapje op? Ja, in de openbare ruimte (de winkel dus). Maar dat hoeft niet de hele dag.
  • Moet u uw medewerkers mondkapjes verstrekken? Ja, op grond van uw zorgplicht in de Arbowet, maar de basisverplichting voor het gebruik ligt bij de medewerker zelf. 
  • Moet iedereen een mondkapje op? Ja, behalve als je een medische reden hebt om dat niet te hoeven. Die medische reden moet de medewerker zelf kunnen aantonen.

Wat nog onduidelijk is:

  • Moet u handhaven bij uw klanten? En wie krijgt de boete bij een overtreding van de mondkapjesplicht? Dat is nog niet helder.
  • Is een faceshield of transparant mondkapje voldoende? Dat is nog niet bekend. Hugo de Jonge zegt ‘nee’, maar uw medewerker hoeft niet de hele dag een mondkapje op, dus dan zou een faceshield misschien toch mogen?

Kortom – duizend-en-één vragen, waarop we hopelijk snel een antwoord hebben. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte: de actuele antwoorden vindt u in het artikel Mondkapjesplicht op onze website.

Artikelen / Blogs
Lobby, je moet door de bocht kijken
Artikelen / Blogs
De cao en de lange adem
Artikelen / Blogs
Onderhandelen
pagina
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan