Mondkapjes en een beperking of chronische ziekte

08 okt 2020

Het dringende advies van de Rijksoverheid om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen, geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen, of door het opzetten van een mondkapje ernstig ontregeld raken, geldt een uitzondering.

Dit meldt MKB Toegankelijk op hun website. Er is ook een uitzondering voor: 

  • mensen die spreken met iemand, of iemand assisteren die door een auditieve beperking moet kunnen liplezen, of afhankelijk is van zichtbare signalen, zoals een gezichtsuitdrukking.
  • begeleiders van mensen met een beperking, wanneer degene met de beperking ernstig ontregeld raakt doordat de begeleider een mondkapje draagt.

Winkeliers worden geacht soepel om te gaan met deze groep mensen met zichtbare of onzichtbare beperkingen. De doorzichtige mondkapjes die NBOV-leden met ledenvoordeel kunnen aanschaffen, zorgen er in elk geval voor dat uw dove of slechthorende klanten kunnen liplezen. Wees verder geduldig en herhaal zo nodig wat u zegt.

Mensen hebben geen schriftelijk bewijs nodig om aan te tonen dat zij geen mondkapje kunnen dragen door een beperking of chronische ziekte. Voor mensen die dat willen, komen op de website van de Rijksoverheid kaartjes beschikbaar met een toelichting waarom zij geen mondkapje dragen. Zij kunnen zo’n kaartje meenemen en laten zien.

Artikelen / Branche
Terrassen deels open, einde avondklok in zicht
Artikelen / Branche
Interessetest bedrijfsopvolging bakkerij vernieuwd
Artikelen / Leden
Bakkerij Kees Gutter lanceert jubileummagazine