Nationaal Schoolontbijt start in het Koninklijk Concertgebouw

5 november 2019

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam was het decor voor de opening van het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin ruim een half miljoen kinderen gezond ontbijten op 2750 basisscholen en in 250 stadhuizen. In de Grote Zaal ontbeet een Amsterdamse basisschoolklas midden op het podium. De kinderen werden met een lied verwelkomd door Willeke Alberti, vriend van Het Vergeten kind, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt.

Het Koninklijk Concertgebouworkest, geleid door dirigent Paavo Järvi, speelde tijdens het ontbijt afwisselend snelle en langzame stukken om de kinderen het verschil tussen gehaast en rustig ontbijten te laten ervaren. De 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt draagt dan ook het thema ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’. Radio 4-presentatrice Maartje Stokkers liet de scholieren vervolgens kennismaken met zeven orkestleden en hun instrumenten. De 11-jarige Elena klom daarna op de bok om samen met dirigent Paavo Järvi het wereldberoemde orkest het startsein voor het ontbijt te laten geven. 

 

Opvallend ontbijtgedrag

Bij deze officiële opening maakte het Nationaal Schoolontbijt ook de resultaten bekend van de Ontbijtmonitor: een jaarlijks onderzoek naar ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen:

  • 95% van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar ontbijt bijna dagelijks. In 2008 was dat nog 80%.
  • Slechts 3% ontbijt echter volgens de Schijf van Vijf.
  • Bij gezinnen met kinderen staat vooral weinig groente (12%) en fruit (26%) op de ontbijttafel.
  • De gemiddelde ontbijttijd is 19 minuten, maar hoe ouder kinderen worden, hoe minder tijd ze voor hun ontbijt nemen (van 21 minuten in de onderbouw naar 17 minuten in de bovenbouw).
  • Slechts 60% van de gezinnen geeft aan in een ontspannen sfeer te ontbijten.
  • Van de ondervraagde kinderen ontbijt 43% achter een scherm: tv, computer, tablet of smartphone.

 

Uitgebreid ontbijtpakket

Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer dan half miljoen kinderen op 2750 basisscholen mee. En in 250 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Het gezonde ontbijtpakket is volledig samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Kinderen kunnen kiezen uit volkorenbrood, -bolletjes en -krentenbollen, volkorencrackers, glutenvrij brood, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, komkommers en appels. In het pakket vinden kinderen ook feestelijke placemats, kleurrijke klassenposters en voor thuis een Fabeltjeskrantkalender met allerlei handige ontbijttips. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van onder meer Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Gezonde School. 

 

Het Schoolontbijt wordt georganiseerd in samenwerking met zo'n 100 ambachtelijke bakkers en ALDI Nederland die het brood bezorgen op de scholen. Daarnaast dragen verschillende productpartners bij aan het ontbijtpakket.

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat