NBOV en andere partijen gaan voor Nederlands graan

11 april 2023

De NBOV doet mee aan het project ‘Graan van NL bodem’. Doel is de ontwikkeling van hoogwaardige baktarwe zodat in de toekomst al het brood van Nederlandse bakkers standaard van eigen bodem komt. Duurzaamheid en voedselzekerheid zijn de drijfveren van dit project.  

 

Hoewel het mogelijk is om Nederlands brood te bakken met graan van eigen bodem, wordt dit nog maar weinig gedaan vanwege de beperkte beschikbaarheid van baktarwe in ons land. In dit project werkt de hele graan-, meel- en broodketen samen. Van veredelaars van nieuwe tarwerassen tot de ambachtelijke bakkers.

Door de knelpunten in de keten aan te pakken, kan het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood significant groeien. Wageningen University & Research doet de komende vijf jaar een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Topsector Agri & Food en het bedrijfsleven. De twintig partijen die meedoen zijn: BO Akkerbouw, Plantum, DSV-Zaden, Limagrain, RAGT, Saaten-Union, Semundo, Strube, Syngenta, Van der Bilt Zaden en Vlas, Wiersum Plantbreeding, Het Comité van Graanhandelaren, Agrifirm, CZAV, Van Iperen, Dossche Mills, Royal Koopmans en de bakkerijsector, NBC, NVB en NBOV. Het project moet in 2027 zijn afgerond.

Zie ook de pagina van BO Akkerbouw voor meer informatie.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking