Nieuwe ronde STAP-subsidie voor opleidingen en trainingen

07 apr 2022

Op 1 mei start een nieuwe aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro voor scholing en ontwikkeling.

Werkenden en werkzoekenden kunnen met ingang van dit jaar een STAP-budget van maximaal 1000 euro per persoon aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze individuele subsidie met de naam STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) kan worden gebruikt voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Deze subsidie geldt ook voor medewerkers in de bakkerijbranche. Verschillende opleidingen in onze sector komen voor de STAP-subsidie in aanmerking. Deze staan op www.bakbekwaam.nl.

Hoe komen medewerkers in aanmerking voor de subsidie?

Wie zich aanmeldt voor een training met branche-erkenning, ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs kunnen ze de STAP-subsidie aanvragen via het STAP-portaal van het UWV. De kosten voor de opleiding of training vergoedt het UWV aan de opleider.

  • De opleidingen en trainingen binnen de bakkerijbranche die in aanmerking komen voor een STAP-subsidie, staan op www.bakbekwaam.nl.
  • STAP-subsidie voor deze trainingen kan vanaf 1 mei tot en met 30 juni aanstaande worden aangevraagd. Voor deze subsidieregeling geldt: op is op. In 2022 is er voor het tijdvak van mei en juni maximaal 36,1 miljoen euro aan STAP-subsidie beschikbaar.
  • De training moet binnen drie maanden (maar niet eerder dan vier weken) na de aanvraag starten. Een medewerker kan per jaar één keer een STAP-subsidie aanvragen.

Welke trainingen zijn branche-erkend?

In de komende weken worden de branche-erkende trainingen in de bakkerijsector voor zover mogelijk opgenomen in het scholingsregister van DUO, dat is gekoppeld aan de STAP-subsidie. Het gaat om de volgende opleiders en trainingen:

Foodbase

  • Praktijkbegeleider
  • Leidinggeven basis en verdieping
  • Toppraktijk
  • Marketing
  • Operator basis en vervolg
  • Jonge ondernemers
  • Winkelbegeleiders

 

Bakery Sweets Center

  • Basiscursus Gistdegen
  • Leiderschapstraining

 

IJscentrum

  • IJsbereider
  • IJs en Patisserie
  • Gespecialiseerde IJsbereider

 

HAS Hogeschool

  • Bakkerijtechnologie
  • Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie
  • Productontwikkeling en ingrediënten
  • Idee-ontwikkeling voor foodconcepten
  • Workshop Zout- en Suikerverlaging
  • Levensmiddelenchemie

 

Bakery Institute

Het Bakery Institute heeft zijn trainingen laten erkennen bij de SVH. Ook deze trainingen komen daarom in aanmerking voor financiering vanuit de STAP.

Volg voor informatie over de trainingen die al op 1 mei kunnen worden aangevraagd ook de social media van Bakbekwaam en de berichtgeving in vakbladen en via brancheorganisaties.

Artikelen / NBOV
Rob Jetten in gesprek met ondernemers Brood&Ko
Artikelen / NBOV
Ambachtelijke bakkers luiden de noodklok; en met succes!
Artikelen / Info en advies
Einde arbeidsovereenkomst december