Nieuwe Warenwetbesluit: fantasienamen voor broden

17 juni 2020

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood, dat per 1 juli 2020 in werking treedt, kent specifieke eisen voor de naamgeving van brood. Maar hoe gaat u om met fantasienamen voor broden? 

Per 1 juli 2020 wordt het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. De belangrijkste wijzigingen zijn de aanduidingen voor meergranenbrood, (zuur)desem, (zuur)desembrood, en de drogestof-eis voor midden- of middengroot brood.

De NBOV krijgt regelmatig vragen over het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood; ook over de regels voor de naamgeving van broden. 

Bakkers vragen zich bijvoorbeeld vaak af of zij onder het nieuwe Warenwetbesluit nog wel met fantasienamen voor hun broden mogen werken. Dat mag, maar let wel op de volgende zaken:

 

  1. Fantasienamen als Zaanse snijder, Damrak of Waterlander mag u ook na 1 juli 2020 gebruiken. 
  2. U vermeldt bij deze producten ook de warenwettelijke naam op het schapkaartje. Dit is bijvoorbeeld “Damrak”, volkoren tarwespeltbrood. 
  3. Twijfelt u welke naam het beste past, zoek dan aan de hand van het stroomschema bij de graansoorten naar de beste naam. Het NBC heeft daarvoor een rekentool. Ook een aantal bakkerijsoftwareprogramma’s geeft een suggestie voor de naam.

Let op: ook producten als suikerbrood en krentenbrood hebben straks een warenwettelijke naam waarin u aangeeft welk type product het is en welke graansoort(en) is of zijn gebruikt. 

Meer informatie

Op de NBOV-website vindt u onder Warenwetbesluit alle informatie over het Warenwetbesluit, inclusief een downloadbare factsheet en stappenplan, zodat u uiterlijk op 30 juni 2022 kunt voldoen aan de nieuwe wet. 

Heeft u nog vragen over de wijzigingen? Mail deze naar colijn@nbov.nl. Beleidsadviseur Wiepkje Colijn beantwoordt dan uw vragen.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan