Op 8 mei was het een speciale dag op Paleis Noordeinde. Vier jonge, talentvolle bakkers mochten daar een Moederdag-high tea aanbieden aan Prinses Beatrix. De high tea is een jaarlijkse traditie van de Nederlandse bakkersvereniging (NBOV).
De jonge bakkers maakten prachtige hapjes rond het thema ‘Het mooiste van Nederland’. Elk van hen maakte een molen als bijzonder showstuk. Ze lieten zien hoe creatief en vakkundig ze zijn.
Rick Tjoelker van Bakkerij Pots in Rolde won eerder dit jaar de Gouden Gard Boulangerie. Hij presenteerde desembroodjes van Hollandse tarwe, belegd met kenmerkende Nederlandse ingrediënten en een quiche met Hollandse asperges, cherrytomaat en ui. Jorn Nieuwenhuis, patissier bij Restaurant Sapna in Wijchen en winnaar van de Gouden Gard Patisserie, creëerde twee friandises; één met gelei van Nederlandse aardbeien, Shiso Purple (kruid/cress) en een cremeux van gebrand hooi op een brosse koekbodem en de ander een cakeje van zonnebloem met kamille, met een citrus koekje en een mousse van lindebloesem en citrus gelei
Lars van der Laan van De Roset in Heerhugowaard, ontvanger van de Zilveren Gard, creëerde een oranjebloem gevuld met vanille en advocaat met een vleugje kaneel en een ijshoorntje van tuille met aardbei, roomkaas en karamel. Abigayle Maduro, student aan de Bakery Innovation Academy en winnaar van de Zilveren Gard Boulangerie, maakte een croissant molen gevuld met custard en Hollandse kersenjam, en een briochebloem gevuld met kaas en kruiden.
Marie-Hélène Zengerink van NBOV benadrukte hoe belangrijk jong talent is: “Het is geweldig om te zien hoe jonge bakkers het vak levend houden en dit met zoveel enthousiasme doen.”
Deze high tea is al jarenlang een manier voor de bakkers om dankjewel te zeggen aan Prinses Beatrix. Eerst werd deze traditie aangeboden aan Prinses Juliana, nu aan haar dochter Prinses Beatrix.