Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor de allereerste Cao Ambachtelijke Bakkerijen. Hieronder leg ik in het kort uit wat deze nieuwe cao inhoudt.
Een van de afspraken is dat in de nieuwe cao-tekst voor de ambachtelijke bakkerijsector een helder onderscheid komt tussen – het werken in – ambacht en industrie. Dat betekent dat de tekst beter leesbaar wordt met artikelen die alleen zijn gericht op het ambachtelijke bedrijf, en er worden nieuwe functies toegevoegd.
De lonen worden aangepast op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en 1 juli 2026. De cao-afspraken bestaan uit verschillende componenten die bij elkaar uitkomen op een loonstijging van ongeveer 7% voor de komende periode tot september 2026. Dat komt omdat er voor productie, verkoop en jeugd verschillende afspraken zijn gemaakt. De hoofdpunten staan hieronder:
De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat is hier te vinden.
De vakbonden CNV en FNV moeten dit resultaat nog voorleggen aan hun leden die uiterlijk 30 april kunnen reageren. Zodra de leden hebben ingestemd zal de NBOV uitgebreid gaan communiceren over de inhoud van de cao en wat dit voor jou betekent.