Beste ondernemer,
Gisteren, 22 januari was de 2e onderhandelingsronde voor de nieuwe Ambachtelijke Bakkers Cao. Hieronder volgt de informatie over het proces, de inhoud en het mogelijke effect op jouw bedrijf tijdens de onderhandelingen.
Proces
De cao-delegatie bestaat uit 2 leden, Corné Wegerif en Bob Kaptein, externe onderhandelaar Robin de Vries en Marie-Hélène Zengerink. Er wordt onderhandeld met CNV en FNV. De bonden zitten met 4 onderhandelaars en 4 kaderleden (werkend bij ambachtelijke bakkers) aan tafel. De onderhandelingen met CNV en FNV zijn 8 januari gestart. De volgende afspraken zijn op 5 februari en 19 februari.
De inhoud van het overleg
In deze tweede ronde hebben de bonden hun wensen en eisen samengevoegd. Een paar kleine punten zijn geschrapt maar het voorstel is alsnog onverantwoord hoog voor de ambachtelijke bakkerijsector.
Met de industrie is – voor ons – onverwacht op zondag 19 januari een akkoord bereikt van 9,25% tot eind 2026. In de week daarvoor lag het bod van werkgevers nog op zo’n 3%. Wij hebben in dit overleg nog maar eens benadrukt waarom de cao is gesplitst: op inhoud gingen de wensen van industrie en ambacht steeds verder uit elkaar lopen omdat de werkzaamheden nu eenmaal veranderen. Daarnaast heeft een stijging van de lonen met 1% in de industrie een relatief veel kleiner effect op de totale kosten (2 a 3 keer minder) dan in het ambacht.
Wij zijn uitgebreid ingegaan op het effect voor de loonkosten van de voorstellen van bonden. Deze leiden tot onverantwoord hoge kostenstijgingen, hoe zeer we onze mensen ook een goed inkomen gunnen. Voor een aantal voorstellen hebben wij voorwaarden of alternatieven genoemd. Die gaan wij met onze cao-commissie verder uitwerken voor de volgende onderhandelingsronde. Aan de bonden hebben wij gevraagd na te denken welke kostencomponenten zij het belangrijkst vinden.
Wat is voor jou als werkgever belangrijk
FNV heeft na afloop van het overleg weer een filmpje opgenomen, dit is nu nog niet te zien op Facebook. De overlegsfeer was opnieuw prettig, ondanks het feit dat we nu eenmaal ver uit elkaar liggen. De bonden snappen ook dat een ambachtelijk bedrijf nu eenmaal anders is dan een industrieel bedrijf. Zeker de aanwezige bakkers-kaderleden weten, dat het niet in het voordeel van de ambachtelijke bakker is dat supermarkten een brood voor 99 cent /onder de kostprijs aanbieden omdat zij nu eenmaal meer verkopen dan alleen maar bakkerijproducten.
Als medewerkers met vragen komen over het industriële akkoord ga dan vooral in op de bovengenoemde reden van splitsing. Daarmee zijn immers ook de vakbonden akkoord gegaan, omdat ook zij inzien dat beide deelsectoren werk technisch gezien steeds verder uiteenlopen. De bonden mogen je medewerkers benaderen en informeren, maar doen dat op hun eigen manier (ook om nieuwe leden te werven). Het is voor jou als werkgever belangrijk om in gesprek te blijven met je medewerkers en te benadrukken dat je de onderhandelingen en de afspraken die daaruit komen volgt.