Nog geen cao voor het ambacht

17 juli 2023

Een aantal salarisadministrateurs denkt ten onrechte dat de afspraken voor de industrie ook gelden voor het ambacht: dat is niet het geval. Er is nog steeds geen cao: de vakbonden willen niet met de NBOV om tafel om cao-afspraken te maken.

Onder het motto ‘staken loont’ proberen zij hoge looneisen af te spreken met individuele bedrijven door te dreigen met stakingen.

Zoals bekend is de NVB op deze manier overstag gegaan door een stakingsdreiging bij een enkel bedrijf. Daarop heeft het NVB-bestuur besloten om een hoger loonbod te doen voor alle industriële bakkers (hoger dan de eis van de vakbonden). Omdat de bonden voor hun achterban geen onderscheid willen maken eisen zij voor het ambacht inmiddels ook 16% in 19 maanden. FNV en CNV blijven hun leden oproepen om actie te voeren.

 

De informatie die de bonden publiceren is niet volledig en soms niet correct. Ook wordt soms de indruk gewekt dat industrie samenhangt met bedrijfsgrootte. Dat is niet het geval. Voor het ambacht geldt:

 

 • De NBOV cao-delegatie wil graag namens de ambachtelijke sector onderhandelen met de vakbonden.
 • Praat niet zelf inhoudelijk met de vakbonden over de cao. Sta vakbonden en medewerkers te woord met een kop koffie en verwijs ze terug naar de cao-tafel waar de onderhandelingen thuishoort.
 • Voorkom daarmee dat het cao-overleg wordt verplaatst naar individuele bedrijven, om vervolgens een hoger percentage af te dwingen voor de hele ambachtelijke sector.
 • Bel ons voor info, advies en begeleiding als de bonden (of medewerkers) zich hierover melden.
 • De cao is een minimum cao. Meer betalen mag altijd. Hoe je dat als werkgever het beste invult vertellen wij graag in een persoonlijk (telefoon) gesprek. Het is belangrijk dat eventuele afspraken zodanig zijn dat ze passen bij het bedrijf en geen onbedoelde nadelige effecten hebben. 

De cao-commissie is van mening dat de industriële percentages volstrekt onverantwoord zijn voor het ambacht. Daar moeten extra kosten telkens weer aan de consument worden doorberekend in tegenstelling tot de industrie waar de supermarkten bereid zijn de extra kosten te compenseren.

Het laatste NBOV bod staat hieronder. 

 

Bod NBOV

 • Cao voor 19 maanden: Van 1 juni 2023 tot en met 31 december 2024. 
 • Loonsverhoging in twee stappen* gedurende de CAO:
  • 6,0% per 1 oktober 2023
  • 3,0% per 1 april 2024

Dit komt neer op 9% loonsverhoging totaal, dat is 5,7% loonsverhoging gemiddeld per jaar binnen de looptijd van deze cao.

*Dit geldt voor de werkgevers die per maand betalen, de exacte data zijn anders bij de werkgevers die bijvoorbeeld per 4 weken betalen.

Artikelen / Info en advies
Laatste week: Vraag nu de TEK aan
Artikelen / NBOV
NBOV vierde 25 jaar bestaan op geslaagd feest
Artikelen / Info en advies
Nutri-Score. Hét voedselkeuzelogo voor Nederland?