NVWA

1 oktober 2020

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in Nederland de voedselveiligheid, het rookbeleid en consumentenartikelen. Een controleambtenaar van de NVWA inspecteert een bakkerij om te beoordelen of de wetgeving wordt nageleefd. Daarnaast geeft de NVWA informatiebladen en beleidsregels uit: leidraden waarmee u als bakker of ondernemer aan de wetgeving kunt voldoen, zoals het handboek etikettering. 

De NBOV overlegt regelmatig met de NVWA. Daarnaast informeert de NBOV u over onderwerpen die met de NVWA te maken hebben, zoals publicatie van controlegegevens of een rapport over het toezicht. 

 

Starter?

Bent u starter in de bakkerijsector. Schrijft u zich dan in als ondernemer bij de NVWA. Hiervoor heeft u een e-Herkenning op niveau 2+ of hoger nodig. Klik hier voor het registratieformulier. 

 

Openbaar maken controlegegevens

De Tweede Kamer heeft de NVWA opdracht gegeven om controlegegevens openbaar te maken. Sinds 2013 gebeurt dit met de controlegegevens van lunchrooms en vanaf september 2020 kunnen consumenten de controlegegevens van de horeca raadplegen. Daarna volgen gefaseerd de resultaten van andere sectoren. 
Het is nog niet duidelijk wanneer de bakkerijsector volgt. De NBOV houdt u hiervan op de hoogte. De NVWA informeert u altijd wanneer de controlegegevens van uw bedrijf openbaar gemaakt worden. Openbaar maken daarvan kan ook doordat er een WOB-verzoek (een verzoek volgens de wet openbaar bestuur) bij de NVWA is binnengekomen. 

 

Waarschuwing of boete ontvangen?

Wanneer bij een NVWA-inspectie blijkt dat uw bedrijf niet voldoet aan de wetgeving, dan kan een waarschuwing of een rapport van bevindingen worden opgesteld. Reageert u bij een waarschuwing niet op het schrijven van de NVWA, dan volgt altijd een betaalde herinspectie. Dit kunt u voorkomen door contact op te nemen met de NBOV. Wij kunnen u helpen om een zienswijze op te stellen en geven u tips om weer op het juiste spoor te komen.

Artikelen / Info en advies
Acrylamide
Artikelen / Branche
Wijzigingen openbaarmaking NVWA
Artikelen / Info en advies
Hygiƫne