NVWA-boete zit soms in een vergeten hoekje

24 augustus 2018

Schimmel op ventilatoren van de koeling, muizenkeutels achter de bollenkast - het zijn vaste klanten in de rapporten van de NVWA. Dat levert niet alleen een boete op, maar brengt ook de voedselveiligheid in gevaar. Hoe houdt u de bakkerij op orde?

Vijf tips om boetes te voorkomen en de bakkerij schoon te houden:


1.    Ruim gemorste waren direct op

Een open deur? Ja, maar als u en uw medewerkers dit consequent doen, kunnen gemorste producten of grondstoffen niet in een vergeten hoekje terechtkomen en blijft de bakkerij netjes. Zo kost de schoonmaak minder tijd.

2.    Zorg voor een up-to-date schoonmaakplan

Het schoonmaakplan geeft een overzicht van de schoonmaakmiddelen en hoe vaak u de onderdelen in het bedrijf schoonmaakt. In de banketbakkerij worden daarbij andere middelen gebruikt dan in de broodbakkerij of de winkel. Om te bepalen hoe vaak u schoonmaakt, kijkt u naar het gebruik van de materialen en de producten. Daarop stemt u de schoonmaakmiddelen en de schoonmaakfrequentie af. Een slagroommachine moet immers vaker schoongemaakt worden dan het plafond. In de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij staat een voorbeeld van een schoonmaakplan. Controleer het schoonmaakplan jaarlijks en pas het eventueel aan. 

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat