Ongekoelde verkoop, voldoet u aan alle eisen?

15 mei 2019

Worstenbroodjes, rijstevlaaien en broodsnacks mag u onder voorwaarden ongekoeld verkopen. De aanvullende module Ongekoeld presenteren van de Hygiënecode voor de bakkerij vermeldt de eisen en de maximale presentatietijd, en benoemt zes productgroepen die u met een verlengde presentatietijd ongekoeld mag verkopen. Per productgroep geldt een andere presentatie- en bewaartermijn.

In de tabel die u hieronder kunt downloaden, zijn de verschillende eisen voor de productgroepen terug te vinden, waaronder de maximale presentatietijd.

Aanvullende voorwaarden 

Niet alleen de maximale presentatietijd is van belang. De aanvullende module borgt de voedselveiligheid van de ongekoelde verkoop ook met onderstaande eisen:

  • Meet en registreer de kerntemperatuur van de producten eenmaal per week wanneer u ze uit de oven haalt.
  • Gooi producten weg waarvan de ongekoelde bewaartermijn is verstreken. 
  • Voer jaarlijks microbiologisch onderzoek uit op de producten uit alle categorieën in de tabel.
  • Stijgt de omgevingstemperatuur op de plaats van presentatie boven de 25°C, bewaar dan de producten op een koelere plaats of verkoop de producten gekoeld. 
  • Zet een instructie op de verpakking van producten die de klant meeneemt, waarin u meldt dat het product bestemd is om op dezelfde dag te consumeren. 

De aanvullende module is opgenomen in hoofdstuk 4.3 van de Hygiënecode. Daarin vindt u, naast de voorwaarden, ook praktische zaken als werkinstructies en registratieformulieren. 

Boete of waarschuwing van de NVWA?

Wanneer de NVWA bij een controle constateert dat u niet aan de eisen voor ongekoelde verkoop voldoet, kunt u een boete of waarschuwing krijgen. Neem in dat geval contact op met de NBOV, of lees NBOV helpt na controle NVWA

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan