Regulier zout in biologische producten voorlopig toegestaan

7 april 2020

U mag een product niet zomaar ‘biologisch’ noemen, want biologische producten moeten aan allerlei regels voldoen. Dat begint al bij de inkoop van grondstoffen, maar er zijn ook regels voor de recepturen, het maken van het product en de verkoop. Voor het ingrediënt zout gelden bijzondere regels.

 

U mag producten pas biologisch noemen als het gehele proces gecontroleerd is door Skal, een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. U hoeft niet uw volledige assortiment biologisch te produceren, maar dat mag natuurlijk wel. 


Bij de productie van biologische producten vormt zout een aandachtspunt. Zout komt in bijna alle recepturen voor, maar voor de biologische productie is het nog niet in de biologische variant verkrijgbaar. Daarom mag u ‘gewoon’ zout blijven gebruiken voor biologische producten, ook onder de nieuwe Europese wetgeving die in januari 2021 in werking treedt. 


De Europese Commissie onderzoekt welke productieregels nodig zijn om zout biologisch te kunnen certificeren. Wanneer die regels bekend zijn, wordt het mogelijk om biologisch zout te produceren en verkopen. Als er vervolgens voldoende biologisch zout beschikbaar is, kan de wetgeving veranderen.


Op de website van Skal vindt u meer informatie over het maken van biologische producten. Vooral de massabalans van de grondstoffen en de ingangscontrole vragen extra aandacht bij de certificering. 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat