Rookruimtes vanaf 2022 niet meer toegestaan

22 jul 2021

Met ingang van 1 januari 2022 zijn rookruimtes in bedrijven en organisaties niet langer toegestaan. Als u in uw bedrijf een rookruimte heeft, dan moet u die sluiten. Vanaf 1 januari 2022 mag nergens in uw bedrijf nog worden gerookt.

Deze regel geldt sinds 1 juli 2021 al voor de (semi-)publieke sectoren en in openbare gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze voor álle bedrijven en organisaties. De NVWA zal de regel handhaven.

 

Overlast

Als u uw rookruimte sluit, zullen medewerkers ergens anders gaan roken. Dat kan overlast voor anderen opleveren. Daarom is het belangrijk hierover binnen het bedrijf afspraken te maken, bijvoorbeeld in uw personeelsreglement. Zorg er in elk geval voor dat de rookplek niet bij een van de in- of uitgangen van uw pand is, want dan kunnen klanten, omwonenden of collega’s er last van hebben. Collega’s hebben recht op een rookvrije werkplek en rookvrije toegang tot die werkplek. Informeer medewerkers tijdig over deze veranderingen.

 

Hulp bij stoppen met roken

Beter dan op een andere plaats te roken, is om te stoppen met roken. Medewerkers kunnen via hun zorgverzekeraar begeleiding krijgen bij stoppen met roken, vanuit de basisverzekering en zonder eigen risico

 

Onderdeel van bredere aanpak gezondheid

Het ontmoedigen van roken op de werkplek is een van de maatregelen in het kader van de ‘Rookvrije Generatie’ Dit is een onderdeel van een bredere aanpak ter verbetering van de volksgezondheid uit het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan ook maatregelen voor het terugdringen van overgewicht en obesitas en het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.

Heeft u vragen over deze maatregel? Neem dan contact op met de NBOV.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
Gouden Gard 2021 voor Nick Banus
Agenda NBOV
Algemene ledenvergadering
Agenda NBOV
Gouden Gard 2021