Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

Rust, reinheid, regelmaat

7 april 2021

Het is de gulden regel van de artsen op het consultatiebureau: de ouderwetse opsomming rust, reinheid, regelmaat. Het is nog altijd een stevig houvast voor de evenwichtige groei van baby’s, maar inmiddels lijkt deze mantra onze leus in coronatijd te worden ….

Rust, reinheid, regelmaat.  Of je nu thuis werkt of het ‘geluk’ hebt dat je nog wel naar je werk mag, de keuzes zijn beperkt en bepalen de vaste structuur van het leven van alledag: werken, boodschappen doen, fietsen, wandelen en ’s avonds thuis op de bank. Rust en regelmaat, dat zeker.

Reinheid, het derde onderdeel, is net zo belangrijk als die rust en regelmaat, zo weten we inmiddels. Niet alleen om de overdracht van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, maar het simpele handenwassen blijkt natuurlijk ook de ’gewone’ verkoudheid en ander dagelijks leed aanzienlijk te beperken. 

Kijkje achter de schermen

Ik vraag me weleens af of onze Haagse politici deze mantra ook kennen. En dan heb ik het niet over de dagelijkse gang naar het Binnenhof, de volle vergaderzalen, of de meer of minder uitbundige verkiezingsfeestjes. Ik bedoel de reinheid, ‘de eer en het geweten’ van de politiek. De wirwar aan partijen levert eenzelfde wirwar aan meningen op. Niet eens altijd over inhoudelijke zaken, maar vooral ook over elkaar. Mag je nu wel of niet liegen, en doet dat de deur dicht of zet dat de deur juist op een kier? 

Het geeft in elk geval een kijkje achter de schermen. Ook maakt het weer duidelijk waarom het zo moeilijk is om de belangen van onze ambachtelijke sectoren te behartigen. Als brancheorganisaties hebben we de belangrijke aandachtspunten voor ondernemers op een rijtje gezet die we aan de informateurs – of verkenners – wilden meegeven. Punten die de komende regeringsperiode van groot belang zijn voor een positief en effectief ondernemersklimaat. Zou die gezamenlijke brief aan de eerste twee informateurs nog ergens op het Binnenhof zwerven? Wat betekent die snelle wisseling van informateurs voor het overheidsbeleid de komende jaren? Hoe dan ook, u kunt er zeker van zijn dat wij blijven lobbyen voor de zaken die voor u belangrijk zijn. Een zekere rust, reinheid en regelmaat kan immers nooit kwaad. 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat