Sneltesten: stap in goede richting

12 november 2020

Steeds meer bakkers stellen de NBOV vragen over coronatesten en de gevolgen daarvan voor de inzetbaarheid van hun medewerkers. Zeker nu de drukke weken eraan komen, hopen veel ondernemers dat sneltesten kunnen voorkomen dat gezonde medewerkers onnodig lang thuis in quarantaine zitten.

Bakkers maken de decemberroosters nu vaak onder voorbehoud, omdat ze niet weten hoeveel medewerkers ze kunnen inzetten. Medewerkers met klachten moeten immers thuisblijven tot ze de testuitslag hebben, en medewerkers die in contact zijn geweest met iemand die besmet is, moeten in quarantaine, ook als zij geen klachten hebben. Al die tijd kunnen zij niet aan het werk.

Sneller en meer testen

Commerciële testaanbieders kunnen een oplossing zijn. Medewerkers met klachten kunnen daar vaak dezelfde dag getest worden. Anneke Zoethoutmaar van de NBOV legt uit: “Deze aanbieders gebruiken de PCR-test, net als de GGD. Die test vergt tijd; ook bij een commerciële aanbieder kan het dus een of meer dagen duren voordat de uitslag er is. Daarnaast kan niet iedere ondernemer zich de tarieven van de commerciële aanbieders veroorloven.”

De NBOV zet zich daarom met MKB-Nederland en VNO-NCW intensief in voor versnelling van coronatesten en uitbreiding van de testcapaciteit, om zo het virus onder controle te krijgen en te houden. MKB-Nederland en VNO-NCW hebben met een aantal bedrijven een plan gemaakt voor snelteststraten. Zoethoutmaar: “Hoe sneller een testresultaat bekend is, hoe beter. En als de test positief is, kan het eventuele bron- en contactonderzoek snel beginnen, waardoor we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Uiteindelijk kan de economie zich dan weer sneller herstellen.” 


"Na een sneltest hebben mensen binnen enkele uren zekerheid"


Goede richting

Sneltesten zijn ‘antigeentesten’. De uitslag daarvan is sneller bekend dan van de PCR-test. Zoethoutmaar: “Na een sneltest hebben mensen binnen enkele uren zekerheid, en bij een negatieve test kunnen ze meteen weer aan het werk. Dat is goed nieuws - voor de medewerker en voor de ondernemer.” 

Ook sneltesten zijn voorlopig alleen voor mensen met klachten. “Het is nog niet duidelijk hoe betrouwbaar sneltesten zijn als iemand geen klachten heeft. Bovendien zijn er nog te weinig sneltesten beschikbaar. Voor een medewerker die preventief in quarantaine zit, maar zelf geen klachten heeft, is de sneltest dus nog geen oplossing.”

De eerste snelteststraten zouden rond eind november operationeel moeten zijn op belangrijke knooppunten in het land. Begin 2021 komen er meer locaties bij. Zoethoutmaar: “Het zou geweldig zijn als dat lukt, want daarmee zijn ondernemers de komende tijd enorm geholpen!”

Vragen over het testen van medewerkers? Of andere vragen over personeel? Neem dan contact op met de bedrijfsadviseurs van de NBOV: po@nbov.nl of 0182 - 69 30 30.
 

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat