STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

18 januari 2022

Werkenden en werkzoekenden kunnen met ingang van dit jaar een STAP-budget van maximaal € 1.000 per persoon aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze individuele subsidie heet STAP: Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De subsidie kan worden gebruikt voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Onze werkzaamheden veranderen snel. Werknemers in bijvoorbeeld de horeca verliezen hun baan, maar in andere sectoren, onder andere de bakkerijbranche, zijn momenteel vacatures.

De overheid wil mensen helpen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Medewerkers die zich laten om- of bijscholen, kunnen voorkomen dat zij hun baan verliezen of vinden makkelijker een andere baan. Bovendien vindt de overheid het belangrijk dat mensen zich tijdens hun loopbaan blijven ontwikkelen.

Voordelen voor werknemers en werkgevers

Met een bijdrage uit het STAP-budget kunnen werknemers zelf kiezen voor een opleiding, training of cursus. Ook voor werkgevers biedt het STAP-budget voordelen, want opleiding en ontwikkeling van medewerkers zorgt ervoor dat zij beter en breder inzetbaar zijn. Dit bevordert de motivatie en de betrokkenheid bij de bakkerij.

STAP-subsidie voor bakkerijbranche

De opleidingen en trainingen die binnen de bakkerijbranche in aanmerking komen voor een STAP-subsidie, staan vermeld op het nieuwe communicatieplatform voor de branche, dat waarschijnlijk vanaf eind januari 2022 online gaat.

  • Trainingen met de benodigde branche-erkenning kunnen vanaf 1 mei tot en met 30 juni worden aangevraagd.
  • De daaropvolgende aanvraagrondes starten op 1 juli, 1 september en 1 november 2022.
  • De training moet binnen drie maanden (maar niet eerder dan vier weken) na de aanvraag starten.
  • Een werknemer kan per jaar één keer een STAP-subsidie aanvragen.
  • In 2022 is er voor het tijdvak van mei en juni maximaal 36,1 miljoen euro beschikbaar. Op is op, dus wees er op tijd bij!

Wie zich aanmeldt voor een training met STAP-subsidie, ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs kun je de STAP-subsidie aanvragen bij het UWV. De kosten voor de opleiding of training worden door het UWV aan de opleider vergoed.

Voor vragen over de STAP-regeling en de erkende trainingen en opleiding kun je mailen naar carla.zwierstra@bakkracht.nl.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan