Steeds meer Nederlanders eten volkorenbrood

29 juli 2021

Voor het zesde jaar op rij stijgt het percentage Nederlanders dat volkorenbrood eet: van 38% in 2016 tot 47% in 2021. Bij kinderen steeg het percentage volkorenbroodeters zelfs van 37% naar 53%. Volkorenbrood verstevigt hiermee de positie als meest gegeten broodsoort, gevolgd door meergranenbrood (33%). Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK die in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zijn verzameld.

Verrassend zijn de cijfers niet, zegt Linda van Zonsbeek, voedingskundige bij NBC. “Volkoren is de broodsoort met de beste papieren als het gaat om voedingswaarde en gezondheid. En consumenten lijken dit steeds vaker ook te weten. Zo geeft 74% van de Nederlanders aan bekend te zijn met het feit dat volkorenbrood voedzamer is dan bruin (tarwe)brood. Tegelijkertijd is er is nog steeds een groep consumenten die denkt ‘hoe donkerder het brood, hoe gezonder’ (31%), terwijl dat ezelsbruggetje niet opgaat. Niet de kleur van het brood is bepalend voor de voedingswaarde, de ingrediënten zijn dat wel. Gelukkig is de keuze voor volkorenbrood makkelijk te maken: heet een brood ‘volkoren’, dan zit er voor 100% volkorenmeel in en daarmee al het goede van de graankorrel. Vandaar: Wat je ook doet, volkoren is altijd goed.”

Wat maakt volkorenbrood zo gezond?

“Als eerste het feit dat volkorenbrood gemaakt is van de hele graankorrel en daarmee alle vezels, vitamines, mineralen en zogenaamde bioactieve stoffen levert uit die graankorrel”, aldus Van Zonsbeek. Bovendien hangt het eten van voldoende volkorenproducten samen met een lagere kans op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Volkorenbrood verdient dus een prominente plek op ons bord.”

Meer informatie

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan