TEK-regeling geopend, maar reken je niet rijk

De TEK-regeling is geopend. Via het loket kunnen ondernemers met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor de gestegen energiekosten over de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. 

Mkb-ondernemers, waarbij de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de omzet, kunnen tot 2 oktober 2023 compensatie aanvragen voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten.

Vanwege de dalende energieprijzen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten om het voorschotbedrag te verlagen van 50 naar 35%. Hiermee wil de overheid voorkomen dat, als de energieprijzen verder dalen, er straks een te hoog voorschot wordt ontvangen en je dan veel geld moet terugbetalen. De RVO verwacht dat de ondernemer op korte termijn hiermee voldoende gecompenseerd wordt. 

De NBOV is teleurgesteld over de late invoering van de regeling en over de wijziging van het voorschotbedrag. De piek van de prijzen – en dus van de kosten – ligt immers voornamelijk achter ons. De overheid adviseert ook om voorzichtig te zijn met het aanvragen. Zet ontvangen bedragen bijvoorbeeld apart in het geval er terugbetaald moet worden.

Binnenkort houden wij een enquête om te peilen of je als ambachtelijke bakker gebruik kunt maken van de regeling. Het doel van de regeling was immers om de veel te hoge extra energielasten te compenseren. Wij hebben feiten en cijfers nodig als we dit bespreken met de overheid.

Neem contact op bij vragen, opmerkingen of advies over de TEK regeling via info@nbov.nl of 0182-693030.

Aanvragen kan op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bekijk hier de hele brief van de RVO.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan