Advertentiefraude

17 november 2021

Als u gebeld wordt met de vraag om te adverteren, kan er sprake zijn van advertentiefraude. Hoe herkent u advertentiefraude, en hoe voorkomt u dat u er slachtoffer van wordt?

Let op als u een telefoontje of mail krijgt met de vraag om bijvoorbeeld

  • te adverteren (bijvoorbeeld ter ondersteuning van een goed doel), of
  • een promotiefilmpje voor een tv-programma of sociale media te laten maken, of
  • producten op abonnementsbasis te kopen (bijvoorbeeld kassarollen).

Dit soort bellers houdt over het algemeen een vaag verhaal. Ze stellen handige vragen en proberen zo akkoord op een voorstel te krijgen. Zij gokken erop dat u druk bent, dat een medewerker de telefoon opneemt of dat er om een andere reden niet goed geluisterd wordt. Het gesprek wordt opgenomen en mogelijk bewerkt, om zo te bewijzen dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten.

Op deze werkwijze zijn veel verschillende varianten. U kunt ook per mail benaderd worden. U ontvangt dan bijvoorbeeld een ‘drukproef’ waarop u akkoord moet geven of waarvoor u uw bedrijfsgegevens moet sturen. Naderhand stelt de afzender dat u een volledige overeenkomst hebt gesloten. Of u moet een bepaalde onduidelijke code per mail sturen om aan te geven dat u geen overeenkomst sluit, maar dit blijkt dan de code voor akkoord te zijn.

Hoe voorkomt u advertentiefraude?

Een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van dergelijke advertentiefraude:

  • Spreek met uw medewerkers af dat dergelijke telefoontjes of mailtjes door één persoon worden behandeld. Frauduleuze bedrijven gebruiken namelijk vaak als argument dat er al eerder contact is geweest, of dat u al eerder iets hebt gekocht of afgesproken. Als dit bij één persoon ligt, is er beter overzicht over eerdere contacten.
  • Vermijd in een telefoongesprek woorden als ‘ja’, ‘akkoord’, of andere woorden die als een bevestiging kunnen worden gebruikt. Frauduleuze bedrijven nemen vaak gesprekken op en monteren deze zo, dat het lijkt alsof u toestemming geeft of akkoord gaat met een voorstel. Het beste kunt u zo’n gesprek onmiddellijk afkappen met de woorden ‘Geen belangstelling’ en meteen ophangen.
  • Let op waar u voor tekent. Controleer altijd de tekst en de kleine letters.

Mocht u toch slachtoffer worden van advertentiefraude, doe dan altijd aangifte. Advertentiefraude is een vorm van acquisitiefraude, en dat is een misdrijf; de politie moet uw aangifte dus opnemen.

Als u facturen ontvangt naar aanleiding van advertentiefraude of heeft betaald, neem dan contact op met een van onze adviseurs op 0182 69 30 30.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / NBOV
Werkgeverslasten moeten omlaag
Artikelen / Info en advies
De NBOV in Brussel
Artikelen / Info en advies
Belastingaangifte: dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten