Hygiëne in het bakkersbedrijf

Hygiënisch werken is de basis voor een voedselveilig product. In Europese en Nederlandse hygiënewetgeving staat wat hygiënisch werken inhoudt en hoe een sector aan de wetgeving kan voldoen. Dat kan onder andere met een gids voor goede praktijken: de hygiënecode. Met de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij zorgt de bakkerijsector er dus voor dat bakkers kunnen voldoen aan de wetgeving. De gevarenrisicoanalyse (GIRA) vormt de basis van de hygiënecode. Met de GIRA worden de gevaren en de risico’s in kaart gebracht. De code is de praktische invulling voor u als bakker.

De hygiënecode beschrijft de basisvoorwaarden en -processen met hun mogelijke kritische punten. Bijvoorbeeld het registreren van de temperatuur van koelingen en vriezers, zodat u weet of deze goed werken. Naast de basiscode bevat de hygiënecode ook aanvullende modules voor ijs, bonbons, crème, ongekoelde verkoop en bedrijven met het oogmerk industrie. De module ongekoelde verkoop beschrijft de manier waarop u risicovolle producten ook ongekoeld mag verkopen. Denk hierbij aan worstenbroodjes, kaasbroodjes of rijstevlaai.  

Aanvullende module industrie

Bedrijven die vallen onder het industriële toezicht van de NVWA gebruiken de aanvullende module voor bedrijven met het oogmerk industrie, om aanvullende eisen voor bijvoorbeeld microbiologisch onderzoek te borgen. De aanvullende informatie over bedrijven met het oogmerk industrie vindt u op de website van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Rol NBOV

Het NBC beheert de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. De NBOV en de NVB geven advies bij de evaluatie van de code. De NBOV neemt ook deel aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW) over de hygiëne. In dit overleg worden nieuwe hygiënecodes en evaluatiecriteria voorgelegd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beoordeeld en van advies voorzien. Hierdoor kunnen u en andere ondernemers in ambachtelijke sectoren zo eenvoudig mogelijk aan de wet- en regelgeving voldoen.

Hygiëne in de praktijk

Met de hygiënecode borgt u de voedselveiligheid in uw bedrijf. Dat is echter slechts een onderdeel van uw dagelijkse praktijk, want schoonmaken, opruimen en schoon en netjes werken zijn uiteraard zeer belangrijk om aan wet- en regelgeving te voldoen.

De NVWA controleert of u voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne. Op de NVWA-website staat een overzicht van de inspectiepunten. Bekijk ook het filmpje over de schoonmaak met een vaatdoekje.

Vindt de NVWA afwijkingen tijdens een inspectie? Dan kunt u een waarschuwing of een boete krijgen. Neem in zo’n geval contact op met de NBOV. Wij helpen u graag bij de afhandeling van een waarschuwing of boete van de NVWA.