Retourbrood is brood dat niet is verkocht en daarmee in de retourstroom terechtkomt. De NBOV ziet hergebruik van retourstromen als een goede manier om producten nog van waarde te voorzien. In 2014 hebben twee studenten voedingsmiddelentechnologie van de HAS-hogeschool een afstudeeropdracht uitgevoerd naar de verwerking van retourbrood. Deze opdracht heeft drie verschillende producten opgeleverd: Brookjes, ABC'tje en ontbijtkoek.
Brookjes zijn knapperige en licht zoete koekjes die voor 34% uit retourbrood bestaan. De receptuur van de Brookjes is hieronder te downloaden. Ook is er een filmpje van het productieproces.
ABC'tje staat voor AppelBroodCake, een kruising tussen een appeltaartje en een cake. De gehele cake bestaat voor 31% uit retourbrood. De receptuur van het ABC’tje is hieronder te downloaden. Ook is er een filmpje van het productieproces.
Veel bakkers hebben ontbijtkoek of peperkoek in het assortiment. Bij de meeste bakkers wordt een deel kantkoek of oude ontbijtkoek bij het nieuwe koekdeeg gevoegd. Dit kan ook met brood gedaan worden. Tot 10% brood kan aan de ontbijtkoek toegevoegd worden, zonder dat dit de kwaliteit van de ontbijtkoek beïnvloedt. De receptuur van de ontbijtkoek is hieronder te downloaden. Ook is er een filmpje van het productieproces.
De studenten hebben ook een volledig onderzoek en een eindpresentatie voor de NBOV verzorgd.
Hergebruikt u retourstromen? Let dan op de allergenen van de producten: verwerk zoveel mogelijk dezelfde allergenen in de reststroom. Zo voorkomt u dat een product extra allergenen krijgt. Zie ook de informatie op de pagina Etiketteren. Daarnaast moet u de kwaliteit van de retourstroom bewaken. Kijk, proef en ruik of het product nog goed is.
Eindpresentatie studenten HAS over retourbrood
Tips en recepten retourbrood NBOV