Topdrukte voor december: hoe houdt u bakkerij en winkel op orde?

14 november 2019

Een overvol aanrecht na een heerlijk kerstdiner – dat beeld kennen we allemaal. Hoe voorkomt u tijdens de drukke feestdagenproductie dat uw bakkerij er aan het eind van de dag net zo uitziet als dat aanrecht? En hoe blijft het in de winkel op rolletjes lopen? 

De komende weken staat uw hele bedrijf in het teken van prachtige decemberproducten. Dat betekent niet alleen ‘alle hens aan dek’, maar ook dat u vrijwel al uw productiemachines en materialen gebruikt. Daarom zeven tips, zodat u – ook in tijden van topdrukte - voedselveilig en verantwoord kunt blijven werken, en het overzicht behoudt in de bakkerij en de winkel! 


4 tips voor de bakkerij

  1. Maak een duidelijke planning voor de dagelijkse en de extra productie. Plan tijd in om machines en materialen schoon te maken tijdens de productie. Reinig bekkens, krabbers en andere veelgebruikte materialen direct na gebruik. U grijpt dan niet mis, de schoonmaak aan het eind van de dag kost veel minder tijd en de hygiëne komt niet in het gedrang – denk maar aan dat volle aanrecht na het kerstdiner. 
  2. Ruim stellingen, koelingen en vriezers op. Zo zorgt u voor voldoende opslagmogelijkheden rondom de kerst. Berg overbodige materialen en apparatuur zo mogelijk ergens anders op, zodat u overzicht heeft en de spullen die u nodig heeft voor het grijpen liggen. 
  3. Maak na de Sint-productie grondig schoon en ruim op. U kunt de kerstproductie dan met een schone lei beginnen. Om dit makkelijker te maken, kunt u bijvoorbeeld aangeven dat chocoladeletters tot 29 november te bestellen zijn, en dat de verkoop daarna uit voorraad verloopt. Maak op 30 november de laatste bestellingen, en ruim daarna op. Zo hebt u voldoende tijd om de kerstproductie op te starten.
  4. Laat zo mogelijk extra hulp komen voor de schoonmaak aan de eind van de werkdag. Zo blijft de bakkerij schoon en netjes en wordt het werk lichter. Veeg daarnaast meerdere keren per dag de vloer, en ruim tussendoor regelmatig op. Een schone bakkerij geeft overzicht en voorkomt problemen met de NVWA. 

3 tips voor de winkel

  1. Instrueer medewerkers die tijdens de drukte bijspringen over de hygiëne in uw bedrijf. Geef ze in ieder geval het huishoudelijk reglement. Zorg daarnaast voor een duidelijke instructie over de persoonlijke hygiëne. Bijvoorbeeld: draag het haar vast, of draag een petje; zorg voor korte en ongelakte nagels; gelnagels en nepnagels mogen niet. 
  2. Maak een handige werkvoorraad: pak voor het openen van de winkel al verpakkingen met koekjes of chocolaatjes in, zodat de verkoop sneller verloopt. Let daarbij wel op de allergenen
  3. Zorg dat de bestellingen soepel verlopen. Laat duidelijk weten wat de uiterste besteldatum is voor producten (bijvoorbeeld met een bordje in de winkel en een banner op uw website) en wanneer de bestelling opgehaald kan worden. Maak, als dat kan, een aparte hoek of toonbank om bestellingen af te halen. Dit scheelt uw personeel tijd en klanten hoeven minder lang te wachten.

Lees ook: Voedselveiligheidstips voor december

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking