Transvetzuren: wat u moet weten over de nieuwe wet

6 september 2019

In mei 2019 is een Europese wet over transvetzuren ingevoerd. De wet is bedoeld om de schadelijke effecten van deze vetzuren tegen te gaan, door ervoor te zorgen dat producten minder transvetzuren bevatten. Daarom moet u bij de inkoop en verwerking van vetten een aantal zaken in de gaten houden. 

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen over transvetzuren en de nieuwe wet voor u op een rijtje gezet.

Wat zijn transvetzuren?

Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. Meestal worden ze geen transvetzuren genoemd, maar transvet. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de gezondheid, maar transvet niet. Dat komt door de scheikundige structuur: de keten van een transvetzuur is minder flexibel, waardoor het lichaam dit type vet moeilijker kan verwerken. Zie hiervoor de informatie van het Voedingscentrum over transvet.  

Wat zegt de wet over transvetzuren?

De Europese wet over transvetzuren is van kracht sinds mei 2019. In deze wet staat dat een product per 100 gram vet maximaal 2 gram transvet mag bevatten. Uitzondering zijn daarbij de transvetten van dierlijke bron, dus roomboter valt onder de uitzondering. De volledige tekst van de wet is te lezen in een publicatieblad van de Europese Unie.  De wet over transvetzuren kent een overgangstermijn: per 1 april 2021 moeten alle producten eraan voldoen.

Hoe blijf ik binnen de wet?

Let op de specificatie van transvetzuren in margarines: de transvetzuren staan in de voedingswaardetabel of zijn opvraagbaar. Zorg dat het gehalte transvetzuren zo laag mogelijk is.

Hoe bereken ik de hoeveelheid transvetzuur in mijn product?

Van roomboter hoeft u de hoeveelheid transvetzuur niet te berekenen. Gebruikt u margarine in uw receptuur, dan kunt u aan de hand van de specificatie van de margarine en de receptuur berekenen of u voldoet aan de wetgeving. Margarine met een herkomst uit Nederland heeft door het beleid van de afgelopen 10 jaar vaak een zeer laag gehalte transvetzuren. Komt u een partij margarine tegen waarvan u de herkomst niet gemakkelijk kunt herleiden, vraag dan eerst de specificatie op.
 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat