UBO-register: is uw inschrijving geregeld?

11 november 2021

Bent u meer dan 25% eigenaar in een vof of bv? Dan moet u zich inschrijven in het UBO-register. Een UBO is een persoon die meer dan 25% van het economisch belang in een organisatie heeft. Eenmanszaken hoeven zich niet in te schrijven in het register.

Het UBO-register is bedoeld om witwassen en fraude te voorkomen en te bestrijden. Elk EU-land heeft een UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’. Dit zijn de personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over een organisatie. Bijvoorbeeld personen die meer dan 25% van de aandelen hebben in een bv, of personen die meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap. 

Zo'n 1,5 miljoen organisaties zijn sinds september 2020 verplicht hun UBO’s bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Als u zich moet inschrijven in het UBO-register, dan kan dat tot 27 maart 2022. Meer informatie daarover leest u in Meer dan 25% eigenaar in een vof of bv?

Waarom is het UBO-register belangrijk?

  • Organisaties die u nodig heeft voor uw bedrijfsvoering, zoals banken, beleggingsinstellingen en financiële dienstverleners, zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Zo kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen.
  • Uw bank, beleggingsinstelling of financiële dienstverlener checkt of zijn onderzoek overeenkomt met de informatie over uw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is, wordt dit gemeld en onderzocht.
  • Ook opsporingsdiensten kunnen voor een lopend onderzoek controleren wie belang heeft in een organisatie, om zo verdachte personen sneller te vinden.
  • Met een juiste inschrijving helpt u mee aan het voorkomen van financiële criminaliteit, en een gezond ondernemersklimaat te stimuleren.

Meer informatie

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan