Uitslag Speculaaskeuring 2021

10 oktober 2021

Tijdens de jaarlijkse Speculaaskeuring zijn 298 inzendingen beoordeeld door een consumentenjury en een vakjury. Dit jaar mogen 31 (banket)bakkers zich een jaar lang provinciewinnaar 2021 noemen, verdeeld over de verschillende categorieën speculaas.

Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2021': 

  • De speculaasjes zonder amandelen van Echte Bakker van der Veer uit Barneveld werden als de beste van de provincie Gelderland beoordeeld. Van der Veer behaalde ook het hoogste cijfer in deze categorie. Daarom zijn zij, net als in 2020, bakker van de beste speculaasjes zonder amandelen in Nederland.
  • De speculaasjes met amandelen van Bakkerij van Barneveld uit Zeist werden als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en kregen het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen.
  • De gevulde speculaas van Bakery-Art uit Rhenen werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en behaalde het hoogste cijfer van alle gevulde speculaas.

Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Ons doel is met de speculaaskeuring, en de daarbij horende beoordeling, de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren, bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren en hun omzet een boost te geven. Verse speculaas is een delicatesse en zéker onderscheidend met de retail, en daarmee een interessant product voor de ambachtelijke bakker. Er is een goede marge (80-90%), er zijn nauwelijks retouren en speculaas is makkelijk op voorraad te hebben.”

Kwaliteit minder dan voorgaande jaren

De kwaliteit van de speculaas was minder dan in eerdere jaren, constateerden zowel de consumentenjury als de vakjury. Frank van Sprang: “We hadden dit jaar iets minder inzendingen dan vorig jaar, maar gelukkig deden nog wel meer (banket)bakkers mee dan in het jaar daarvoor. We zijn er trots op dat zoveel bakkers hun speculaasproducten hebben ingeleverd, ondanks dat zij kampen met personeelstekorten. Mogelijk verklaart dat laatste ook dat de kwaliteit van de ingeleverde producten minder goed was. We misten dit jaar de achten en de negens, die andere jaren met grote regelmaat door zowel vak- als consumentenjury gegeven werden.”

Winnaars Speculaaskeuring 2021

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan