Vanaf 2023 nieuwe regels rondom knaagdieroverlast

6 december 2022

Vanaf 2023 verandert de wetgeving rondom knaagdieren. Nieuwe regels bepalen hoe we vanaf dan omgaan met overlast door knaagdieren (ratten en muizen). Vanaf 1 januari 2023 wordt het wettelijk verplicht voor plaagdierbeheersers om met IPM (Integrated Pest Management) te werken. Deze manier van werken legt de nadruk op het voorkomen van overlast door knaagdieren, in plaats van het bestrijden van knaagdieren. Knaagdierbeheersing wordt hierdoor onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Om de aanwezigheid van ratten en muizen te voorkomen zorgt u ervoor dat de bedrijfsruimtes schoon zijn en blijven, voedsel en grondstoffen opgeborgen zijn in goed afgesloten bakken of containers, de afvalbakken goed sluiten en kieren en gaten in de bedrijfsruimtes gedicht zijn. Op de pagina plaagdieren en de website van Milieu Centraal staan praktische tips en handige checklists voor het bestrijden en voorkomen van overlast door muizen en ratten.

Het doel van de wetswijziging is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Vanaf 2023 mogen daarom alleen bedrijven die daarvoor gecertificeerd zijn deze middelen inzetten, en wordt het strafbaar om zonder certificaat chemische bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren in te zetten. Mocht bij u de knaagdierenoverlast dusdanig groot zijn dat u gebruik moet maken van chemische bestrijdingsmiddelen, zorg dan dat u dit vanaf 1 januari laat doen door een gecertificeerd bedrijf. Een van de gecertificeerde bedrijven is Rentokil. In samenwerking met de NBOV biedt Rentokil een speciaal plaagdierbeheersingspakket aan.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking