Vanaf 2023 nieuwe regels rondom knaagdieroverlast

21 apr 2022

Vanaf 2023 verandert de wetgeving rondom plaagdieren. Nieuwe regels bepalen hoe we vanaf dan omgaan met overlast door knaagdieren (ratten en muizen). Doel van de wetswijziging is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken en als dat kan helemaal te vermijden. Vanaf 2023 mogen alleen mensen die daarvoor zijn gecertificeerd deze middelen inzetten. Voor ondernemers is goed contact met een plaagdierbeheerser (ongediertebestrijder) daarom erg handig.

Plaagdierbeheersers werken vaak met IPM (Integrated Pest Management): de effectiefste manier om overlast door ratten en muizen te voorkomen. Knaagdierbeheersing wordt hierdoor onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. De belangrijkste stap is het voorkomen van de aanwezigheid van ratten en muizen. Dat doet u door:

 

  • ruimtes schoon te houden;
  • voedsel op te bergen in goed afgesloten potten of containers;
  • afval in goed afsluitbare bakken weg te gooien;
  • en kieren en gaten rond kruipruimtes en bijvoorbeeld wateraansluitingen te dichten.

 

Erkend plaagdierbeheerser

 

Is er ondanks de voorzorgsmaatregelen toch een ratten- of muizenplaag? Schakel dan een erkend plaagdierbeheerser in. Die is ervoor opgeleid en werkt met de stappen preventie, professionele niet-chemische maatregelen (zoals klapvallen) en – als niets anders helpt – chemische bestrijdingsmiddelen. Zijn er klapvallen nodig? Zorg er dan voor dat deze geen andere slachtoffers kunnen maken; plaats ze daarom buiten de loop van mensen. Op de pagina Plaagdieren op de NBOV-website en de website van Milieu Centraal staan praktische tips en handige checklists voor bestrijding en voorkomen van overlast door muizen en ratten.

 

Ledenvoordeel Plaagdierbeheersing

 

Zoekt u nog een plaagdierbeheerser? Voor NBOV-leden heeft Rentokil een speciaal pakket

Artikelen / NBOV
Rob Jetten in gesprek met ondernemers Brood&Ko
Artikelen / NBOV
Ambachtelijke bakkers luiden de noodklok; en met succes!
Artikelen / Info en advies
Einde arbeidsovereenkomst december