Vaststellen huurprijs

30 september 2020

Voor de huurprijs van een winkelruimte gelden in eerste instantie geen regels, geen maximumbedrag en geen puntentelling zoals bij de huur van woningen. De huurder is er zelf bij als de huurprijs wordt genoemd en wordt opgenomen in de huurovereenkomst. De huurder moet zelf afwegen of deze huurprijs redelijk is. Let op: de informatie op deze pagina geldt alleen voor winkelruimte. Voor woonruimte en overige bedrijfsruimte (lees: geen winkelruimte) gelden andere (wettelijke) regelingen.

Vaststellen huurprijs

Om de waarde van een pand en de daarvan afgeleide huurprijs vast te stellen, laten huurder en verhuurder vaak een taxatie uitvoeren door een makelaar. In veel gevallen is een taxatie echter onvoldoende om de huurprijs van een winkelpand objectief vast te stellen. Een taxatie gaat namelijk vrijwel altijd uit van de marktwaarde van een pand en niet van de wettelijke vergelijkingscriteria. Voor winkelruimten geldt dat de huurprijs wordt vastgesteld op basis van een vergelijking van de huurprijzen van overeenkomstige panden gedurende een bepaald aantal jaren. Dit is vastgelegd in de wet.

Om na te gaan of de huurprijs reëel is, is het aan te bevelen dat de huurder eerst onderzoekt wat de gemiddelde huurprijs was van vergelijkbare, bij voorkeur vlakbij gelegen huurpanden gedurende de voorgaande 5 jaren. Ga hierbij uit van ongeveer vijf panden. Dat betekent in veel gevallen dat u de huurprijzen bij uw toekomstige buren moet opvragen. Soms weten makelaars of beheerdersorganisaties dit, maar u kunt natuurlijk ook gewoon even binnenstappen bij de buren.

Om te bepalen of een pand vergelijkbaar is, moet onder meer worden gelet op:

  • ligging
  • bereikbaarheid
  • grootte (hoe groter een pand, hoe lager de prijs per vierkante meter)
  • breedte van de pui
  • toegankelijkheid
  • klantenstroom 

Let ook op of er geen afwijkende bedingen zijn overeengekomen voor een vergelijkingspand. Denk daarbij aan een lage instaphuur of tijdelijk lage huur vanwege onderhoud dat door de huurder is gepleegd, terwijl dat eigenlijk voor rekening van de verhuurder was. In die gevallen moet er een correctie op de huurprijs worden aangebracht.

Het is verstandig om goed te kijken naar vergelijkbare panden en hun huurprijzen, voordat u akkoord gaat met een huurovereenkomst. Zo kunt u voorkomen dat u een te hoge huurprijs betaalt. Dit kan bovendien naderhand een dure rechtszaak voorkomen, met kosten voor rechtsbijstand, griffierecht en andere proceskosten of hoge deskundigenkosten voor het deskundigenrapport.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking