Consumenten denken steeds vaker bewust na over voeding, ook in december. Daarom is er ook in de bakkerij meer aandacht voor verantwoord frituren – immers: geen oliebollen en appelbeignets zonder frituur. Verantwoord frituren begint bij de keuze van uw olie of vet, maar ook tijdens de bereiding bepalen uw keuzes hoe verantwoord u frituurt. Waar kunt u op letten?
Olie of vet - voor verantwoord frituren maakt het niet uit. Belangrijker is wélke olie of vet u gebruikt: vloeibaar vet of olie met minimaal 65% onverzadigde vetzuren heeft de voorkeur. Houd daarnaast in de gaten dat het transvetzuurgehalte van uw olie of vet onder de 2% ligt.
Ook tijdens de bereiding kunt u eenvoudig verantwoorder frituren:
Bij de controle van olie en vet let u op zaken als geur, kleur, stroperigheid, schuimen en walmen:
Oude vetten of oliën mag u nooit door een putje spoelen of met ander bedrijfsafval weggooien. Laat deze daarom afvoeren door gespecialiseerde bedrijven; daarbij kunt u eventueel samenwerken met andere (horeca)bedrijven in de buurt.
Kijk voor meer informatie op www.nbc.nl of op www.friturenindehoreca.nl.