Verplicht energie besparen?

30 april 2023

Door de historisch hoge energieprijzen is energie besparen een thema dat hoog op de agenda staat. Wie energie bespaart, bespaart kosten en onderneemt duurzaam. Wist je dat de overheid energiebesparende maatregelen ook stimuleert en soms zelfs wettelijk verplicht?

Als je meer dan 25.000 m³ gas gebruikt, of meer dan 50.000 kWh elektriciteit ben je wettelijk verplicht om energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugbetalen, en de overheid hierover te informeren. Val je binnen deze wettelijke verplichting? Dan ben je sinds 2019 verplicht één keer in de vier jaar je geplande en genomen maatregelen rapporteren. Dat kan in het e-loket van de RVO. De deadline voor de komende ronde is 1 december 2023. De handleiding hoe het e-loket werkt, vind je hier.

Op de website DEB.nl vind je de lijsten met energiebesparende maatregelen (EML) in een handig overzicht. Later zullen er ook nog extra functionaliteiten aan de site worden toegevoegd, waaronder een op maat gemaakt besparingsadvies. Als de nieuwe functies online komen, zullen wij dit melden. Mochten de EML, de informatieplicht, of DEB.nl nog vragen oproepen, kan je contact opnemen met de adviseurs van de NBOV.