Voedselverspilling voorkomen

26 november 2020

In Nederland gaat naar schatting elk jaar ongeveer 1,7 tot 2,5 miljoen ton voedsel verloren in de voedselketen. Dat gebeurt in alle schakels, dus van grond tot mond. Om dit tegen te gaan, heeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling een prioriteitenlijst gemaakt.

De lijst bevat tips voor de overheid om het beleid aan te passen, zodat u als ondernemer reststromen ook anders kunt gebruiken en zo voedselverspilling kunt voorkomen. U hoeft echter niet te wachten tot de overheid het beleid aanpast. Ook nu al kunnen ondernemers en consumenten relatief eenvoudig verspilling voorkomen. 

Als ondernemer kunt u het volgende doen:

 1. Stuur op het aantal producten dat u maakt. 
  Vaak heeft u inzicht in de verkoopaantallen gedurende de week. Bekijk deze eens goed en ga na of u daarin kunt sturen. Op die manier beperkt u het aantal producten dat u aan het eind van de verkoopdag overhoudt. 
 2. Kijk naar het assortiment. 
  Bekijk aan het begin van ieder kalenderjaar kritisch uw assortiment: welke producten zorgen voor de omzet en de marges? Welke producten lopen minder goed? Door afscheid te nemen van de minder goed lopende producten, voorkomt u derving. 
 3. Verwerk reststromen in nieuwe producten. 
  Op de pagina Retourbrood vindt u recepturen om brood te herverwerken. 
 4. Maak afspraken met een app tegen verspilling.
  Als u samenwerkt met een anti-verspillingsapp, kunt u uw restvoorraad aan het eind van de verkoopdag nog een goede bestemming geven.
 5. Ga na of levering aan de voedselbank of een vergelijkbaar alternatief mogelijk is.
 6. Maak eventueel afspraken met een plaatselijke veeboer. 
  Lukt het niet om de reststromen via de bovenstaande kanalen te verkopen of te schenken, dan kunnen afspraken met een lokale veeboer een mogelijkheid zijn. Let er dan wel op dat u de bepalingen over GMP+ uit de hygiënecode toepast en dat u alleen producten zonder dierlijke grondstoffen (zoals vlees, ei en melk) meegeeft. 

Download hieronder de tips van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat