Voldoet u al aan de AVG-verplichtingen?

6 mei 2018

Vanaf 25 mei 2018 moet iedere organisatie aan de nieuwe privacyregels in de AVG voldoen, dus ook alle bakkers. De NBOV maakt het voor haar leden gemakkelijker om deze regels in te voeren.

NBOV-leden ontvingen onlangs een brief met een vouchercode die gratis toegang geeft tot het online AVG-programma. Dit programma bestaat uit een 15-stappenplan. Als u alle stappen goed doorloopt en de instructies opvolgt, voldoet u aan de eisen van de wet.

 

De AVG verplicht alle ondernemingen om op 25 mei 2018 te voldoen aan de eisen rondom de bescherming van persoonsgegevens. U moet kunnen aantonen dat u zaken geregeld heeft, of daarmee begonnen bent. Er zijn geen uitzonderingen. Alle bedrijven, organisaties of zzp’ers die met persoonsgegevens werken, moeten meedoen. U werkt bijvoorbeeld al met persoonsgegevens als u de naam en het telefoonnummer noteert van degene die brood of gebak bij u bestelt, als u personeel in dienst heeft, of een contactformulier op uw website heeft.


Stappenplan

De NBOV heeft een partnerschap gesloten met de Stichting AVG, de aanbieder van het online AVG-programma waarmee u eenvoudig aan de AVG-verplichtingen kunt voldoen. Dit programma bestaat uit invulpagina's, formulieren, video’s met uitleg, juridische standaarddocumenten en handige tips. Het programma onthoudt waar u gebleven bent, dus u hoeft niet alles in een keer in te vullen. Om met het programma te werken, heeft u de vouchercode nodig die u per brief van de NBOV heeft ontvangen. Soms herkent het programma deze code niet. Neem dan contact met ons op. 


Beginnen

Als u de stappen heeft doorlopen, is er een AVG-verklaring. Die toont aan dat u alles heeft gedaan om aan de wet te voldoen. Als u niet aan de wet voldoet, kunt u een boete krijgen die gekoppeld kan zijn aan de omzet en hoog kan oplopen. Naar verwachting is de kans op boetes kleiner als u op 25 mei 2018 kunt aantonen dat u bent begonnen met de AVG-verplichtingen. De Tweede Kamer heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangedrongen op coulance voor degenen die serieus aan de slag zijn, maar nog niet helemaal klaar zijn. Begin daarom zo snel mogelijk met het AVG programma.


Bent u op 25 mei nog niet klaar? Geef dan duidelijk aan wanneer u wel klaar zult zijn. Bij een controle kan daarnaar worden gevraagd.

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat