Voorkom de top 3 van de NVWA

20 juni 2018

 

De NVWA beschrijft in de Staat van voedselveiligheid gevaren en risico’s en geeft aan op welke punten bedrijven niet voldoen aan de wetgeving. De NBOV legt uit hoe u de top 3 van risico’s en overtredingen voorkomt.

De Staat van voedselveiligheid geeft een overzicht van de voedselveiligheid van de laatste schakels in de voedselketen over 2015 en 2016.

 

Top 3 risico’s

 

  1. Plaagdieroverlast - De overlast van muizen en de opkomst van ratten is zorgwekkend en zorgt voor de meeste spoedsluitingen bij bedrijven. Zorg er daarom voor dat u de plaagdierbeheersing op orde heeft. Zie ook Plaagdieren
  2. Onvoldoende hygiëne - Onvoldoende hygiëne en kruisbesmetting vormen de belangrijkste oorzaken van microbiologische besmettingen. Dit vergroot de kans op voedselinfecties en voedselvergiftigingen bij de consument. Zorg voor een schone bakkerij en winkel en let op de persoonlijke hygiëne. 
  3. Chemische gevaren - Chemische gevaren zijn onder andere het onbedoeld besmetten van voedsel met bijvoorbeeld desinfectiemiddel of met additieven die niet in de bakkerij gebruikt mogen worden.

 

Top 3 overtredingen

 

  1. Onvoldoende hygiëne - Onvoldoende schoonhouden van apparatuur en de ruimte, en overlast van plaagdieren. Zorg dat de bakkerij schoon is en plaagdieren geen kans krijgen. 
  2. Temperatuurbeheersing - De gesloten koelketen is niet geborgd. Denk hierbij aan het warm of koud bewaren en het presenteren van producten. 
  3. Onvoldoende borging kritische processen - De NVWA noemt specifiek de ongekoelde verkoop en het terugkoelen van zelfbereide producten. Daarnaast komen de bouwkundige staat en plaagdierwering nadrukkelijk aan bod. 
Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking