Warenwetbesluit: graansoorten in naam brood

In het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood (vanaf 1 juli 2020) vermeldt u, naast de aanduidingen voor droge stof en het type brood, ook welke graansoort(en) zijn gebruikt in uw brood. 

De vermelding van graansoorten is nu nog niet eenvoudig. Specsplaza zal daarom van de uniforme ingrediënten aangeven of zij tot het graanbestanddeel behoren. Softwareleveranciers kunnen dan met een vinkje aangeven welke ingrediënten tot de graanbestanddelen behoren in de receptuur van het brood. 

Hierdoor kunt u met het onderstaande stroomschema (bron: NBC) bepalen tot welke broodsoorten het brood behoort. Valt een broodsoort buiten de categorieën, dan geeft u het zelf een warenwettelijke naam. Die warenwettelijke naam is dan een beschrijving van het brood, bijvoorbeeld: bruin brood met tarwe, spelt en gerst.

Fantasienamen

U mag fantasienamen voor een brood gebruiken. U moet dan echter wel een warenwettelijke naam op het schapkaartje vermelden. 

Rekenmodule

Het NBC komt ook met een rekenmodule om het graanaandeel in uw brood te berekenen. Op basis daarvan maakt u de keuze voor de aanduiding van het brood. 

Tip: als u een receptuur wilt aanpassen voor een specifieke benaming, dan is het verstandig om eerst goed naar het stroomschema te kijken.

Meergranen

Naast aanduidingen voor 1 of 2 granen kent de nieuwe wet de aanduiding voor meergranenbrood. Bij meergranen moeten er minimaal 3 granen gebruikt zijn voor het maken van het brood. Het hoofdgraanbestanddeel is daarbij voor maximaal 90% aanwezig. Granen die u gebruikt voor de decoratie en de broodverbetermiddelen tellen niet mee als graanbestanddeel.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan