Wat betekent de btw-verhoging voor uw boekhouding?

21 november 2018

Op 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd. Dat heeft gevolgen voor uw boekhouding. Welke gevolgen dat precies zijn, en welke stappen u de komende tijd moet ondernemen, hangt af van hoe uw boekhouding is ingericht.

Er zijn twee mogelijkheden om de boekhouding in te richten. U hanteert óf het factuurstelsel óf het kasstelsel. Ga daarom eerst bij uw boekhouder of accountant na volgens welk stelsel (factuur- of kasstelsel) in uw boekhouding wordt gewerkt. Hieronder leest u welke stappen u vervolgens onderneemt. Bij twijfel over toepassing van deze regels kunt u dit voorleggen aan uw eigen belastinginspecteur, of uw accountant vragen om dit te doen. De NBOV hoort graag van u wat daarvan de uitkomst is. 


Factuurstelsel

Hanteert u in uw boekhouding het factuurstelsel? Handel dan als volgt:

  • Zet op 1 januari 2019 in uw automatiseringssysteem het btw-percentage van 6% naar 9%. Werkt u zonder automatiseringspakket, dan moet u de prijzen handmatig aanpassen. 
  • Bedenk of u per 1 januari alleen de btw-verhoging doorvoert of ook uw verkoopprijs aanpast, omdat uw kostprijs inmiddels hoger ligt.

Kasstelsel

Hanteert u in uw boekhouding het kasstelsel? Dan gelden andere regels:

  • U moet de btw heffen op het moment van betaling. Facturen die u in december verstuurt, maar die uw afnemers in het nieuwe jaar betalen, vallen dan onder het 9%-tarief. De NBOV adviseert uw afnemers hiervan op de hoogte te brengen en ze te vragen om uw facturen zo mogelijk dit jaar te betalen. 

Heeft u hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op via 0182 69 30 30.
 

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking