Wat doe ik met stokjes in mijn mueslimix?

29 juli 2018

In mueslimix zitten rozijnen, krenten, havervlokken en vaak ook hazelnoten. In het voorbereidende productieproces reinigt de leverancier de noten, rozijnen en krenten en haalt deze de doppen en steeltjes eruit. Soms komen die echter toch in het product terecht.

Met een kort vijfstappenplan neemt u in zo'n geval de juiste maatregelen.

1.    Controleer de specificatie

In de grondstofspecificaties van de mueslimix staat vaak een opmerking over de kans dat het product fysieke verontreiniging bevat, zoals steeltjes of doppen. Zorg er daarom voor dat u in het bezit bent van de specificatie of dat u deze kunt opvragen via Specsplaza

2.    Voer periodiek een controle uit

Controleer eens per half jaar de inhoud van een doos of zak om de werkelijke verontreiniging vast te stellen. Dit doet u als volgt: bij een doos of zak van 10 kg neemt u bijvoorbeeld een monster van 2,5 kg. Dit monster zeeft u, zodat lichte delen uitvallen en grote delen zichtbaar zijn. De stokjes en doppen houdt u apart. Weeg het gewicht van alle verontreinigingen en bereken het percentage afwijkingen. Bij een percentage dat hoger is dan de specificatie aangeeft, informeert u de leverancier. Daarnaast blokkeert u de grondstof omdat deze niet voldoet aan de inkoopvoorwaarden. 

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking