Wegwerpbekers en -bakjes. Waar ben je aan toe?

2 januari 2024

Er is in 2023 een hoop te doen geweest over wegwerpbekers -bakjes. De overheid maakt onderscheid tussen consumptie op locatie en consumptie onderweg. In dit artikel zetten we de regels en uitzonderingen sinds 1 januari 2024 op een rij.

Consumptie op locatie

Sinds 1 januari 2024 is het verboden om voor consumptie op locatie plastic wegwerpbekers en -bakjes te verstrekken. Als je koffie schenkt in je lunchroom, moet dit dus in herbruikbare bekers, glazen of mokken. Er is een uitzondering: als je wegwerpbekers en -bakjes minder dan 5% plastic bevatten, goed ingezameld en 100% gerecycled kunnen worden, mag je deze blijven gebruiken. Je verpakkingsleverancier kan je hier meer informatie over geven.

 

Consumptie onderweg

Vanaf 1 juli 2023 moet je een meerprijs rekenen voor plastic bevattende wegwerpbekers en -bakjes die je meegeeft aan je klanten. Maar, de Tweede Kamer heeft een motie vóór het afschaffen van deze regel aangenomen, en daarom heeft de overheid besloten deze regel vanaf 1 januari 2024 niet meer te gaan handhaven. Wel moet je een alternatief voor plastic wegwerpbekers en -bakjes bieden. Je bent niet verplicht om zelf herbruikbare bekers of bakjes aan te bieden, maar dan moet je wel de mogelijkheid bieden om door de klant zelf meegebrachte bakjes of bekers voor de klant te vullen. Hier blijft de overheid wel op handhaven.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking