Arend Kisteman
Voorzitter

Zwartepieten

26 november 2019

Wanneer stopt de discussie over Zwarte Piet? Naar mijn mening leven we in een vrij land waar je zaken mag benoemen, en met het recht op demonstratie. Punt. Toch vraag ik me soms af met welk gevoel de huidige anti-Zwarte-Piet-volwassenen zich destijds als kind bij Sinterklaas meldden. Zelf heb ik nog weleens het gevoel van toen: iedere keer als ik de Sint zie, geloof ik er bijna weer in. 

In een minder nostalgische bui vroeg ik mij af waar onze politici mee bezig zijn. Onlangs sprak ik minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over ondermijning. Op tv gaf hij aan dat de laatste tien jaar de controle op criminelen meer dan onvoldoende was geweest, en dat we nu een inhaalslag moeten maken. Is dat niet vrijwel dezelfde periode als de zittingsperiode van onze huidige minister-president? 

Aan de andere kant: in de Week van de Ondernemer ontbeet ik bij Bakkerij Ammerlaan, samen met Kamerlid Agnes Mulder en Europarlementariër Esther de Lange. Een goede bijeenkomst waarin we bespraken waar wij als ondernemer tegenaan lopen en welke papieren tijgers op ons worden afgestuurd.

Wat als je een nieuwe oven moet aanschaffen - een investering die je niet in 10 jaar afschrijft, maar waarover je nú een besluit moet nemen.

Ook ging het over de energietransitie: wat doe je als je een nieuwe oven moet aanschaffen - een vervangingsinvestering die je niet in tien jaar afschrijft, maar waarover je wél nu een besluit moet nemen. Het is altijd goed om deze contacten met politici te onderhouden, alhoewel het tempo waarin zaken worden opgepakt, mij allerminst bevalt. 

Vorige week had ik ook overleg met onze sociale partners. Voor mij is een arbeidsovereenkomst meer dan een juridische verhouding tussen werkgever en werknemer. Het beeld dat bij de vakbonden leeft, voelt daarom voor mij als niet meer van deze tijd. Er zullen best werkgevers zijn die de afspraken niet helemaal naleven, maar mijn vraag aan de bonden om ze te noemen, zodat ik contact met ze kan opnemen, is nog nooit beantwoord. Dreigen met stakingen of niet deelnemen aan werkgroepen, past al evenmin in de nieuwe BV Nederland. Wat mij betreft mag dat zwartepieten weleens ophouden.

Met Sinterlijke groet,

Jos den Otter

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat