Aansprakelijkheid e-bikes

Voor elektrische fietsen (e-bikes) die zakelijk worden gebruikt, bijvoorbeeld om producten te bezorgen, moet u vaak een aparte aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De e-bike valt namelijk buiten de bestaande aansprakelijkheidsverzekeringen. Controleer daarom of en hoe uw e-bikes verzekerd zijn, om te voorkomen dat u grote financiële risico’s loopt.

Zakelijke e-bikes zijn niet gedekt onder de standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Ze vallen ook niet onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM), die regelt dat een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht is.

 

  • Voor speed-pedelecs, elektrische fietsen die harder kunnen rijden dan 25 km/uur, is volgens de WAM wél een aansprakelijkheidsverzekering verplicht.
  • Deze verplichting geldt niet voor e-bikes die maximaal 25 km/uur halen. Voor deze zakelijke e-bikes moet u meestal een aparte aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

 

Hoe is de verzekering bij aansprakelijkheid geregeld?

  • Bij particulieren is de aansprakelijkheid gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Als een particulier een elektrische fiets bestuurt en schade veroorzaakt, valt dit onder de dekking van de AVP. Schade tijdens zakelijk gebruik valt nooit onder de dekking van de AVP.
  • De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt de aansprakelijkheid bij bedrijven. Zakelijke motorrijtuigen vallen niet onder die dekking, omdat die gedekt worden door de WAM. Veel elektrische fietsen zijn echter niet verplicht verzekerd volgens de WAM en vallen ook niet onder de dekking van de AVB, waardoor de aansprakelijkheid tijdens zakelijk gebruik meestal niet gedekt is.

Voor particulieren is de verzekering voor aansprakelijkheid dus wel geregeld, maar voor zakelijk gebruik (vaak) niet. Ga daarom goed na of en hoe de aansprakelijkheid is verzekerd, wanneer u elektrische fietsen in uw bedrijf gebruikt.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / NBOV
Check je verzuim en WIA verzekering
Artikelen / NBOV
Bespaar op verzekeringen met NBOV
Artikelen / NBOV
Nieuw ledenvoordeel: Verzekeringen