Bakkers actief bezig met verduurzaming bakkerij

24 juni 2022

Bakkers zijn actief bezig met de verduurzaming in de bakkerij. Dit is een van de uitslagen van de flitspeiling waaraan 25% van de leden meedeed. 

Met deze informatie kunnen we aankomen bij de overheid: de ambachtelijke bakker wil duurzamer werken en het overgrote deel is daar al actief mee bezig. Denk aan led-verlichting, zonnepanelen, bedrijfsauto’s. Meer dan de helft van de bakkers ziet ook mogelijkheden in een switch naar andere energiebronnen. 

 

Wat zijn de uitdagingen?

Driekwart van de bakkers maakt zich wel eens zorgen over het voorbestaan: ongeveer 90% gebruikt namelijk gasgestookte ovens. De sector is daarmee grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen en de prijsstijgingen zijn naast grondstofprijzen en personeelsproblemen reden tot zorg. De duurzamere alternatieven zijn bijvoorbeeld hybride ovens en elektrische ovens. Investeren in nieuwe ovens is vaak een lastige afweging. Je weet vaak niet wanneer je de investering hebt terugverdient. Ook kan het door verschillende omstandigheden niet logisch zijn om nu te verduurzamen, zoals de situatie waarin de ondernemer of bakkerij zich bevindt of de bestaande ovens die nog niet zijn afgeschreven. Daarnaast is de capaciteit van het energienet vaak onvoldoende. Het hergebruiken van opgewekte energie biedt mogelijkheden maar komt in de praktijk nog heel weinig voor.

 

Wat is er nodig?

Kennis en advies, lagere financiële lasten voor ondernemers/werkgevers, subsidie- en betere financieringsmogelijkheden, beschikbaarheid alternatieven en elektriciteit.

 

Geïnteresseerd in de volledige resultaten? Neem contact met ons op via info@nbov.nl en we sturen je meer informatie.

Welke boodschap willen bakkers meegeven aan Den Haag?
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan