Belastingaangifte: dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten

8 maart 2024

Ga je zelf aan de slag met je belastingaangifte over 2023? Dan is het goed om te weten dat je zakelijke kosten onder voorwaarden van je opbrengsten mag aftrekken. Om je op weg te helpen, zet de Belastingdienst de regels voor de aftrekbare zakelijke kosten op een rij. Zo ga je goed voorbereid aan de slag met je aangifte.

De zakelijke kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten, waardoor je minder belasting betaald. Dit zijn de regels:

  • Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.
  • Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan €450,-? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan €450,-? Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.
  • Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken.  
  • Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting. 
  • Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.

 

 

Meer weten?

De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media of lokale steunpunten. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan