Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

Breken

13 januari 2019

Eigenlijk wilde ik deze blog over de NBOV schrijven, en de overgang van oud naar nieuw. We hebben immers net de jaarwisseling achter de rug en ik wil u nogmaals een heel mooi 2019 toewensen!

Ik schrijf mijn blog echter altijd op het laatste moment, en meestal thuis. Dit keer hoor ik op de achtergrond het nieuws over de brexit, en ik realiseer me dat we op het NBOV-kantoor in Gouda in een vergelijkbare situatie zitten. Alhoewel … in tegenstelling tot veel Britten weten wij heel duidelijk wat het doel is, wat we gaan bereiken en hoe we dat gaan doen.

Ik verklaar me nader. In Gouda wordt verbouwd, dus wij ‘breken’ letterlijk. Het kantoor is na 20 jaar toe aan een opknapbeurt. We grijpen de gelegenheid meteen aan om een andere manier van werken te introduceren: gericht op samenwerking, transparantie, open communicatie, flexibiliteit. Passend bij de NBOV van de toekomst.

Zo bekeken zijn de brexit en een verbouwing een zelfde soort proces: breken om vervolgens weer op te bouwen. De overeenkomsten: stofwolken, herrie, een (georganiseerde) chaos, een alarm dat afgaat, netwerken of communicatielijnen die verstoord raken. Daarnaast schept zo’n proces ook een band en weet je dat je dit soort projecten goed moet overdenken, plannen en voorbereiden, omdat je de juiste keuze wilt maken. 

... stofwolken, herrie, een (georganiseerde) chaos, een alarm dat afgaat, netwerken of communicatielijnen die verstoord raken ...

Het grote verschil tussen de brexit en onze verbouwing is dat die laatste broodnodig was, er bij de NBOV wel een zekere deal is, dat het plan en de processen helder zijn en dat er een eindresultaat in zicht is dat er op de tekeningen fantastisch uitziet. De meesten zijn laaiend enthousiast. En natuurlijk hebben sommigen hun twijfels en weten ze nog niet wat dat nieuwe gaat brengen. Een proces als dit vergt immers altijd aanpassing en gewenning. Maar dat je vaak eerst moet breken om iets nieuws te kunnen bouwen, weten ze aan de overkant van de Noordzee als geen ander. De Britse band Queen zong immers niet voor niets ‘I want to break free’. De tijd zal het leren!

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan