Controleer op ethyleenoxide in sesamzaad

26 okt 2020

In partijen sesamzaad uit India is het bestrijdingsmiddel ethyleenoxide gevonden. Containers waarin onder andere sesamzaad wordt vervoerd, worden met dit bestrijdingsmiddel behandeld tegen besmetting door bacteriën, virussen en schimmels. In de Europese Unie is dit bestrijdingsmiddel verboden en daarom geldt een maximale limiet van 0,5 mg/kg product.

Dit bericht is geactualiseerd op 26 oktober 2020: nieuwe producenten en batchnummers zijn toegevoegd.

Wat is er aan de hand?

  • Vanuit het Europese alarmsysteem RASSF is een alert verstuurd over drie sesamzaadproducenten uit India.
  • Bij producten van deze producenten is een te hoog gehalte aan ethyleenoxide gevonden in het sesamzaad.
  • Er volgt nog onderzoek naar andere producenten. Dit betekent dat de lijst van producenten en geleverde partijen met overschrijdingen langer kan worden. De NVWA of uw toeleverancier zal aangeven om welke partijen en producenten het gaat.

Het gaat tot nu toe om de volgende sesamzaadproducenten: 

  1. Dhaval Agri Exports B-9 Market yard, Rajkot
  2. Keventer Agro Ltd, Plot NO 215 phase-2 gidc, Naroda Ahmedabad City
  3. Amrutva Fine Foods LLP, 23 godavari chambers, junction of adukia road & s.v. road, kandival Mumbai
  4. Talakshi Lalji & Co.; s.r. NO 132P NEAR MADHAV CERAMIC, AT.  TARAGADHI (toegevoegd 15/10/2020)
  5. Shakumbhri Expo Impo Ltd.; 4.5 Km Stone, Bhopa Road Muzaffarnagar, U.P, India (toegevoegd 15/10/2020) 
  6. Shyam Industries, 402/403 Phase 4, GIDC, Naroda, Ahmedabad, Gujarat India
  7. Accura Enterprices Pvt Ltd, Survey No150, Village Karai, Ahmedabad, Gujarat India
  8. Organic Products India; row house No. B-8 Himgiri Residency, Pune-411037, Maharashtra India.
  9. M.R. Agro Industries, New Gunj Bazar, Unjha, Gujarat, India
  10. Fazlani Exports PVT Ltd., Nirmal 21st floor Nariman Port, Mumbai, India
  11. GSV International, Bhavya Plaza 2nd fl, khar stationrd 203, Maharasht Mumbai, India
     

Wat moet u doen?

1. Ga na of een of meer van de volgende batches van bovenstaande bedrijven is geleverd:

  • 19-047/2
  • 19-060/3
  • 19-105/1
  • 19-105/2
  • 19-141/1
  • 19-141/3
  • 3677/20
  • 20-004
  • 20-003
  • DAE/10330
  • DAE/10331
  • DAE/10337
  • DAE/11375
  • DAE/18032
  • DAE/18139
  • L10289
  • HS.A.09958T.02 (toegevoegd 15/10/2020)
  • OIL-2807 0720-6 (toegevoegd 15/10/2020)
  • 2020220128.01 (toegevoegd 19/10/2020)
  • 2020220128.02 (toegevoegd 19/10/2020)
  • HS.A.10040T.02 (toegevoegd 23/10/2020)
  • HS.A.10040T.01 (toegevoegd 23/10/2020)
  • HS.A.09962A.01 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.A.09987A.02 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.A.09987A.01.02 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.53932 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.54146 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.A.10040T.02H (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.A.10016T.01 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS54018 (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.54344 (toegevoegd 26/10/2020)
  • TR.A.10046T (toegevoegd 26/10/2020)
  • HS.53950 (toegevoegd 26/10/2020)
  • OPI/CN138/19/133/OHSS; OPI/CN138/20/137/OHSS MHD, Lot 157-04; B0056145 (toegevoegd 26/10/2020)


2. Zo ja: 

  • Haal alle sesamzaad van de bewuste partij(en) uit de voorraad en blokkeer deze. Maak er geen nieuwe producten van. Het sesamzaad is niet geschikt als levensmiddel of diervoer!
  • Haal alle eindproducten en halffabricaten die het besmette sesamzaad bevatten uit de handel en uit de voorraad. Blokkeer deze producten en verwijder deze uit het bedrijf. 
  • Informeer de NVWA en de NBOV (contactpersoon Wiepkje Colijn, colijn@nbov.nl). Bij de NVWA maakt u een melding Gevaarlijk levensmiddel. U geeft daarbij aan welke maatregelen u neemt of genomen hebt. Informeer consumenten en geef aan dat zij eventueel al gekochte producten kunnen terugbrengen. Maak eventueel gebruik van de praktische documenten Massabalans en Blokkadeformulier.
  • Ga daarnaast bij uw grondstofleverancier na wat er fout is gegaan bij de levering van de goederen.
  • Informeer uw personeel over het terughalen van de goederen. 

Het praktische document Recallprocedure kan u helpen om de zaken in kaart te brengen.

3. Heeft u sesamzaad dat niet uit de bovenstaande batches komt of van de betroken leveranciers is, dan doet u het volgende: 

  • Ga van het sesamzaad dat u gebruikt na welke bron dit heeft. 
  • Neem hiervoor eventueel contact op met uw leverancier. Vraag bij hen de analyseresultaten van het sesamzaad op. Vraag ook of het sesamzaad veilig te gebruiken is. Bij twijfelt blokkeert u de partij sesamzaad en maakt u geen producten met sesamzaad.
  • Komt het sesamzaad wel van de bovenstaande drie producenten, dan is het advies om dit sesamzaad te blokkeren en na te gaan wat de analyseresultaten van deze overig partij zijn. U maakt dan geen producten met het betreffende sesamzaad.
  • Heeft u sesamzaad dat afkomstig is uit een ander land dan India, dan is dit tot op heden veilig. Geef dit dan ook aan bij uw personeel en consumenten. 

Recallplan en recallprocedure

Maak in ieder geval een recallplan, zodat u de stap voor u en de stap na u in beeld heeft. Gebruik hiervoor het praktische document Recallprocedure.

Riskplaza

Tip: Koop uw grondstoffen in bij Riskplaza-audit+-bedrijven, dan borgt u de grondstofgevaren. U kunt bij hen navragen of zij dit gevaar geborgd hebben. Meer informatie vindt u op de pagina Riskplaza.

Ethyleenoxide

Werkt u met grote hoeveelheden zaden die niet hebben kunnen luchten, dan wijzen wij u op de volgende informatie van bureau Veilig en gezond in het bakkersbedrijf: 

“Ethyleenoxide wordt gebruikt om containers voorafgaand aan vervoer te behandelen tegen contaminatie omdat het antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend is. Ethyleenoxide is bij inademing en na huidcontact kankerverwekkend. Er is een grenswaarde voor blootstelling via de ademhaling van 0,84 mg/m3  ingeademde lucht gemiddeld over 8 uur. Dus omgaan met grote hoeveelheden zaden die niet hebben kunnen luchten, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Laat in die gevallen beoordelen wat de blootstelling is van werknemers."
(Bron: Veilig en gezond in het bakkersbedrijf, Tineke Rens)

Aanvullende informatie

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV