E-mailt u al veilig?

23 augustus 2020

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker e-mail om geld te verdienen aan bijvoorbeeld nepfacturen of ransomware-aanvallen, en steeds vaker worden mkb’ers hiervan het slachtoffer. De Veilige E-mail Coalitie is daarom gestart met de campagne E-mail veilig, waaraan onder andere MKB-Nederland meewerkt. De coalitie helpt met de campagne ondernemers om uit te zoeken of ze veilig e-mailen. Dat kan met een eenvoudige test.

Elke dag verzenden en ontvangen uw klanten, medewerkers en uzelf honderden e-mails. Helaas zijn die niet altijd optimaal beveiligd met moderne internet- en e-mailstandaarden. Daardoor lopen veel ondernemers een onnodig groot risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. 

De campagne E-mail veilig helpt u te achterhalen of u veilig e-mailt. Als dat niet zo is, helpt de campagne u ook om, samen met uw e-mailprovider of hoster, de stappen te zetten die nodig zijn om dat veiliger te maken. 

Wat kunt u doen?

Doe de test op de website van E-mail veilig. U ziet dan hoe veilig u nu e-mailt en krijgt zo nodig aanwijzingen om voortaan veiliger te mailen. Daarvoor moet u meestal contact opnemen met het bedrijf dat uw e-mail host (uw provider).

Phishing en valse facturen

Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 3 mkb'ers wordt bestookt met phishing-e-mails en nepfacturen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geeft aan dat phishing het vaakst gebruikt wordt als eerste stap om een aanval uit te voeren. Bij phishing ontvangt u een e-mail met een link. Als u, of een van uw medewerkers, daarop klikt, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot uw computer(netwerk). Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht. Aanvallers richten zich echter steeds vaker ook op kleine organisaties en mkb’ers. 
 

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan