Ewals de Echte Bakker winnaar Vlaaikeuring 2018

12 oktober 2018

De jury beoordeelde de vlaaien van Ewals, De Echte Bakker als de beste. “Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Ewals waren uitmuntend gebakken”, zo vatte juryvoorzitter Vries de beoordeling van de winnende vlaaien samen. Bakkerij Heerschap, Roggel belandde op de tweede plaats en Bakkerij Kessels uit Meijel op de derde.

De vlaaikeuring is een prestigieuze wedstrijd voor de ambachtelijke bakkers in Limburg. De bakkers sturen twee wedstrijdvlaaien in die vervolgens worden beoordeeld door een vakjury. Zij kijken onder andere naar bakaard, bodem, vulling, aroma, smaak en de algemene indruk. Dit jaar waren de wedstrijdvlaaien van 2018 de Kruisbessen-schuimvlaai en de Zwarte pruimenvlaai. Ewals, de Echte Bakker scoorde op alle criteria uitstekend en mag zich daarom een jaar lang de beste vlaaibakker noemen.

Vruchtenbrood en luxe vlaai

Naast de vlaaikeuring waren er ook nog andere categorieën. Zo werden dit jaar vruchtenbrood en luxevlaai gekeurd. Thijs Koolen, De Echte Bakker uit Ell bakte het lekkerste vruchtenbrood. Vorig jaar bezette Koolen de tweede plaats bij de vlaaikeuring. Hagedoren, De Echte Bakker uit Hoensbroek maakte, net als vorig jaar de beste luxe vlaai.

Leerlingen

Ook voor leerlingen was er een wedstrijd. De leerlingen van niveau 1 lverden een abrikozen-kruimelvlaai in. Eline Engemann bakte de beste vlaai, Anouk Crooijmans werd tweede en Senne Strijbosch eindigde als derde. Alledrie zijn afkomstig van Gilde Opleidingen. De leerlingen van niveau 2 en 3 strijden over een paar weken om de prijzen tijdens een Bake-off wedstrijd.

Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker

De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. Tijdens deze week lang staat de ambachtelijke bakker centraal. De week startte dit jaar op 6 oktober. 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat